ИздвојеноКултура

DANI MUZIKE: TRI BISA ZA MAESTRA ALEKSANDRA TUTUNOVA

Na Danima muzike večeras i sutra pauza, poslije održana četiri koncerta u nizu. Sinoć je u Dvorani „Park“ sa tri bisa publika ispratila sjajnog pijanistu    svjetskog glasa Aleksandra Tutunova koji je  jedan od najistaknutijih virtuoza bivšeg Sovjetskog Saveza, pobjednik brojnih takmičenja, mada kaže da ne voli nadmetanja,  iza koga su nastupi  u Evropi, Кini, Meksiku i SAD.

Tutunov je  predavač  na muzičkim univerzitetima u Minsku, Sjevernom Teksasu i Ilinoisu kao i Čengdu u Кini, a hercegnovsku publiku oduševio je izvodeći nadahnuto djela  Johana Sebastijana Baha, Johanesa Bramsa, Ludviga van Betovena,  Mihaila Glinke i Sergeja Prokofijeva. Publika je to znala da nagradi, ali i ovaj istaknuti predstavnik znamenite ruske pijanističke škole znao je da uzvrati i pričom o festivalu i Herceg Novom.

-Presrećan sam što sam na znamenitom festivalu klasične muzike i što sam od samog početka osjetio da je publika došla sa najpozitivnijim emocijama i već spremna da lijepo reaguje na ono što umjetnik ima da ponudi, ne štedeći emocije niti dlanove. Osjetio sam u publici, u mještanima ponos na fesival Dani muzike i veliku povezanost sa svim što ovaj festival predstavlja. Zasluga i sve pohvale idu onima koji organizuju festival, rakao je Tutunov.

Dodao je potom i ocjenu da  ovakvi festivali daju nadu da kultura neće umrijeti, nego upravo obrnuto da postoji i da se razvija.

Osim koncertne karijere bavite se i pedagogijom, kome više dajete – publici ili studentima?

-Jedan od interesantnih aspekata ovog pitanja  jeste da pedagog koji nastupa kao koncertni umjetnik  uvijek ostaje svjestan da i svojim nastupom daje primjer svom studentu. Radi se o osjećaju da ako ne predam to što znam, ja sam izdao profesiju. Obaveza svakog umjetnika je da preda svoje znanje dalje. Interesantno je to što  kada treba da formulišeš i  objasniš svoju misao studentu, i sam otkriješ nove i interesntne stvari . Kroz pedagogiju i sami umjetnici i profesori napreduju, napreduju kroz  to davanje.

Uprkos tome da je zaslužio i dobio mnoga priznanja Tutunov kaže da ne  voli takmičenja.

-Ako imam mogućnost biram, onda na takmičenja ide snimak sa koncerta a ne iz studija jer mi se čini da je to poštenije. Nagrade nikada nisu cilj kao što ni ja sam po sebi nisam bitan. Bitno je kako da predam poruku kompozitora publici jer je publika zbog toga došla, da osjeti i doživi poruku i emocije kompozitora, ispričao nam je Tutunov, i dodao da bi se rado vratio na Dane muzike.

Bez želje da sugerišemo– dodajemo da bi to sigurno bilo na zadovoljstvo hercegnovske publike.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close