Култура

DANI MUZIKE: ZAGREBAČKI KVARTET U BAŠTI GRADSKOG MUZEJA

Dani muzike su u završnici, a večeras nas očekuje  nastup ZAGREBAČKOG KVARTETA i potom još dva koncerta.

Zbog koncerta Zagrebačkog kvarteta, iza koga je više od četiri hiljade koncerata održanih širom svijeta i na svim kontinentima,  Dani muzike se kao nekada izmještaju u  Baštu gradskog muzeja ,,Mirko Komnenović“.

ZAGREBAČKI KVARTET osnovan je kao prvi  profesionalni ansambl ove vrste na hrvatskoj muzičkoj sceni,  prvi koncert je održao 1919. godine. Tokom prvih decenija, u kvartetu su se izmjenili brojni umjetnici,  a  Zagrebački  kvartet je od osnivanja uspostavio visoke kriterijume djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja. Njihov koncept programa čini široki repertoarski raspon, od klasike i standardnog kvartetskog repertoara, do savremenih autora.

Izbor programa Zagrebačkog kvarteta  koji čine   violinisti Martin Krpan i Davor Filips , violista Hrvoje Filips i violončelista Martin Jordan, za susret sa publikom u Herceg Novom su djela  Ludviga van  Betovena, njegov  Gudački kvartet u D-duru Op. 18, br. 3  i  Morisa  Ravela  –  Gudački kvartet u F-duru.

Nakon večerašnjeg koncerta  sutra,  18. jula u Dvorani Park u uobičajenom terminu od 21:30   Academia Musica – tri generacije pijanista iz Bosne i Hercegovine. Slušaćemo Dragana Opančića, Nadira Hošića i Zlatana Božutu. Na zatvaranju festivala u subotu, 20. jula u Dvorani Park, maestro Boris Kraljević i njegov solistički koncert.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close