ИздвојеноТуризам

ДАВИДОВИЋ: ОТВАРАЊЕ ГРАНИЦА И ОДРЖАВАЊЕ ФЕСТИВАЛА ЗАВИСИЋЕ ОД МИШЉЕЊА СТРУКЕ

Оперативни штаб разматра више модела подршке за домаћи туризам, казао је Дамир Давидовић, државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма на данашњој конференцији за медије НКТ. За очекивати је да буду представљени одређени ваучери који ће се односити на пакет аранжмане, а на основу праксе у другим државама. Предлог промјена закона о туризму требао би бити на сједници Владе већ наредне седмице, казао је Давидовић.

Отварање граница али и одржавање бројних фестивала овог љета, зависиће од епидемиолошке ситуације у нашој али и другим државама и савјета струке, казао је Давидовић.

-Ова туристичка година на нашем као и на свим другим туристичким тржиштима је другачија јер струка, када говоримо о епидемиологији, има значајну улогу. Отварање граница зависиће од процјене онога што струка буде рекла, каква је епидемиолошка ситуација. Тако ће се знати како и када ће се отварати границе и према којим државама. Након свега онога што је квалитетно урађено у ЦГ, од стране свих, од кључне важности ће бити каква је ситуација на емитивним тржиштима. Дакле, приликом отварања одређеног тржишта ми ћемо морати да имамо процјену ризика везано за то тржиште. Свима нам је у интересу да се што прије почне радити пуним капацитетом, казао је Давидовић.

Сада је најбитније да се постигнуто сачува и ови резултати не покваре исхитреним поступцима јер би, у случају поновне појаве вируса, туристичка сезона дефинитивно била изгубљена.

-Како што смо претходна два мјесеца сви били стрпљиви и слушали струку, морамо још мало, вјерујем краћи период да се стрпимо, да све припремимо како треба, да припремимо стандарде, да се сви њих придржавамо и поштујемо струку и у даљим одлукама. Стандарде ће бити потребно и прилагодити оним које донесе ЕУ. Свјестан сам да нам се свима жури, црногорски туризам је остваривао апсолутне рекорде прошлог маја, али ову ситуацију нисмо изазвали, она је глобална и у истом тренутку је блокирана и понуда и тражња. Покушаћемо да са аспекта струке нађемо најбоље рјешење за резултате у 2020. која у туристичком погледу неће имати резултате као 2019. година.

Предлог измјена закона у туризму, требао би бити наредне седмице на сједници Владе. Оперативни штаб разматра више модела подршке за домаћи туризам, казао је Давидовић.

-Пратићемо препоруку Европске комисије и праксу која је била у другим државама те се иде на то да се нађе рјешење које ће за пакет аранжмане обезбједити ваучере које ћу људи до одређеног рока моћи или да искористе или ће им туроператори вратити средства, објаснио је Давидовић.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close