ИздвојеноКултура

DJECA OTVORILA DRUGI STREET ART FESTIVAL

Na najljepši nači  započeo je drugi  Street art festival u našem gradu. Juče je oslikan zid  uz stepenište koje vode ka Osnovnoj školi „Dašo Pavičić“ a danas su svoj mural započeli mališani u vrtiću „Naša radost“ na Toploj. Obje akcije  rezultat su  saradnje Sekretarijata za kulturu i obrazovanje i Hercegnovskog strip festivala, a načelnica ovog sekretarijata Ana Zambelić Pištalo kaže  da je osnovna namjera da se i djeca i predškolci uključe u ovu zanimljivu i korisnu  manifestaciju.

– Željeli smo da i najmlađima ukažemo da javni prostor, prostor u kojima oni borave može da se oplemeni. Zahvaljujem se i upravi vrtića „Naša radost“ koji su se odmah odazvali na našu inicijativu, vaspitačicama koje su organizovale djecu . Vjerujem da je ovo  početak dobre saradnje i da će naredni Street art festivali biti  unaprijeđeni posebno u ovom dijelu. Srednjopškolci će oslikati zid u dvorištu njihove škole, a nagrađeni na konkursu Sekretarijata  Mato Uljarević i Iva Marinović  oslikaće zid na Dubravi. Došlo je i do povezivanja dva festivala  HSF i Street art  festivala.  Zahvaljujem svima koji su se odazvali na poziv za saradnju, a rezultate ćemo vidjeti sutra, rekla je Zambelić Pištalo.

Ona podsjeća i da je Street art  osnovan  2016. godine na inicijativu  Nikše Grgurevića koja je odmah prihvaćena, a sada se nadograđuje kroz nova festivalska izdanja i sadržaje.

Dok smo bilježili ovu kratku izjavu iz vrtića su u odličnoj organizaciji izašla djeca  uvijek raspolođena za akciju. Pažljive vaspitačice podijelile su im rukavice, četke, boje, zaštitne najlone, objasnile zadatak i slikanje je, dok dlanom o dlan krenulo.

Tamara Živanović, vaspitačica u vrtiću „Naša radost“  kaže kratko – fantastična akcija kao i uvjek kada sarađujemo sa Opštinom Herceg Novi.

– Ovo je divan projekat oslikavanja jednog našeg zida u dvorištu. Djeca su jako zainteresovana i vole ovakve akcije i u potpunosti uživaju. Zaista se trudimo da oni budu spremni i za ovakve projekte i za  za školu. Dajemo maksimum da se lijepo provode u vrtiću, da nauče djele, da budu drugari,  da se druže i postanu dobri sugrađani našeg grada, kaže Živanović.

Da podsjetimo, autori murala u blizini škole su  Nikola Ćurčin i  Stevan Subić, mališanima je u vrtiću podršku dala profesorica Ksandra Popovića a sa srednjoškolcima je sarađivala u izradi njihove zidne slike.

Tokom trajanja festivala, do 15. septembra  muralom „Herceg“ biće uljepšan zid na Dubravi. Slikaće ga autori Mato Uljarević i Iva Marinović. Njihovo rješenje odabrano je kao najbolje na Konkursu, koji je raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close