ИздвојеноКултура

ĐORĐE STANOJLOVIĆ U SUSRET PRETPREMIJERI „CAREVOG NOVOG ODIJELA“ –  PREDSTAVA  ZA SVE, OD 9 DO 99 GODINA

Usijana je atmosfera u Dvorani „Park“ u kojoj svakodnevno traju probe pred pretpremijeru predstave „Carevo Novo odijelo“  koju u saradnji pripremaju Hercegnovsko pozorište i  „Herceg fest“.  Dva pretpremijerna igranja planirana su 1. i 2. oktobra, a premijera u sklopu programa povodom 28. oktobra  Dana grada.

Ovu  poznatu Andersenovu bajku, naš sugrađanin, dramski pisac  Đorđe Stanojlović priredio je još tokom tokom studija istovremeno kada i autorski projekat „Daj baba glavu“  koji je odmah  ekranizovan  na Televiziji Crne Gore.

– To su u suštini moja dva najbolja  na fakultetu i evo konačno smo dočekali da jedan od njih bude postavljen „na daskama koje život znače“ , doduše u nešto drugačijoj formi nego što je tada napisano. Iziskivalo je određene promjene i adaptacije, ali moram da kažem da sam i ponosan i radostan, pogotovo što  se to dešava ovdje, u mom gradu, po prvi put profesionalno u pozorištu, iako iza sebe već imam desetak godina rada na televiziji i radiju.

Đorđe Stanojlović sve je češće saradnik u značajnim hercegnovskim kulturnim programima, posebno festivalima, Prazniku mimoze i Filmskom festivalu , pa ipak ističe da je Pozorište  u suštini ono  što  tjera da zavolite dramsko stvaralaštvo.

– Od malih nogu vaspitavan sam i podizan uz pozorišno stvaralaštvo, konkretno u Hercegnovskom pozorištu, tokom 90-ih godina, tada je ta ljubav  počela da  prerasta i konačno prerasla  u profesiju, priča naš sagovornik.

U dogovoru sa rediteljem Petrom Pejakovićem „Carevo novo odijelo“ je „preoblikovano“, odnosi među likovima produbljeni a priča dobila savremene konotacije,  što nije  jednostavno.

–  To se pokazalo kao dosta naporan i težak proces, ali je  s druge strane i najzabavniji i najizazovniji. Ovo je u suštini možda i bolji način da se dođe do konačnog izgleda predstave, pogotovo što tu učestvuje i više glava i drugačijih razmišljanja. Improvizuje se i na neki način imate komad u stvaranju na sceni. Naravno, to  zahtjeva različite pristupe u građenju i teatarske igre i scenske radnje. Na kraju  mogu samo da kažem da očekujem će to na sceni biti zaista izuzetno. Pretpremijera  zakazana  je za 1. oktobar  u 20:00 sati u Dvorani „Park“.

Znam da se u ovom periodu probe  „zahuktavaju“ i da je pred ekipom dosta onih finalnih poslova koji su kruna jednomjesečnog rada.

– Još ima dosta posla, radi se na kostimu, scenografiji,  na  nekim nijansama u  dramskoj igri. Tekst je ustanovljen i gotov, a  očekujemo zaista i veliko interesovanje publike, jer je  predstava namjenjena za najširu moguću pubilku. Imajući u vidu da je to bajka i da je rađena dramatizacija  prirodno bi bilo i logično da ona prvenstveno bude namjenjena djeci, međutim mi smo sebi zadali težak  zadatak, a vidjećemo u kojoj mjeri  smo uspjeli  da ga ispunimo, da to bude  cjelovečernji komad za publiku od 9 do 99 godina. Mislim da ćemo uspjeti u tome, a publika je ta koja će to valorizovati i nadam se izaći zadovoljna sa predstave.

„Carevo novo odijelo“ je „drugačija“ bajka, „dorađena“ kroz improvizacije o kojima govorite ona vjerovatno nosi još dublje, promišljenije poruke.

– Bajke su  generalno i po Brunu  Betelhajmu,  jedna vrsta uvoda mladih u svijet odraslih, preko aluzija i metafora. „Carevo novo odjelo“ je i kod Andersena  postavljeno tako da je u sižeu sadržana jedna vrsta preispitivanja  politike i socijalnih pitanja, na način i u maniru koji je prijemčiv prije svega djeci , međutim to je takođe bajka i za odrasle. Pokreće se i postavlja čitav set vrlo ozbiljnih pitanja, i u zavisnosti od čitanja kako dramskog pisca i dramaturga tako i reditelja i glumaca, i uspjevate da to predstavite i dočarate razne socijalne strukture i odnose u društvu, u zavisnosti od toga kojem se uzrastu obraćate, kaže Stanojlović.

Atmosferu tokom priprema predstave objašnjava jednom riječju – fantastično!

– Oduševljen sam  jer je ovo moj prvi profesionalni angažman u pozorištu, ali postoji i određena vrsta treme, kao i kada nešto drugo radite, tako i u pozorištu i na filmu. Prvi put uvijek imate dozu adrenalina i neke neizvjesnosti kada ne znate šta vas čeka i na šta ćete sve naići. Osim toga što sam dosta naučio i učim od  reditelja i od glumaca, ovo je zaista  neprocjenjivo iskustvo za mene i ne mogu da krijem oduševljenje i zadovoljstvo.

Poseban ton predstavi daje činjenica da su na sceni, svi u više uloga novski glumci.

– Kao i u svakom poslu i u pozrištu je to vrlo važno – da se priče, poetike i razmišljanja poklapaju  i da se ljudi „nađu“. Petar Pejaković je Kotoranin, Bokelj, naš, čovjek  ovog podneblja i vrlo dobro se međusobno razumijemo i nalazimo moduse u stvaranju predstave. To je velika olakšavajuća oklonost . To je važan preduslov  pogotovo kada je riječ o umjetnosti; mora da se dođe do određenih podudaranja i poklapanja i to  iznjedri dobru stvar, smatra Stanojlović.

U susret pretpremijeri naš sagovornik obećava:  biće zanimljivo, jer gledali smo da predstava bude razrađena na što više nivoa, da bude i duhovito i duboko u smislu nekih  socijalnih  pitanja, društvenih okolnosti, dnevnopolitičkih situacija, i  danas i u  periodima  skore prošlosti na ovim prostorima, prepoznaće se  neke situacije i  replike, pa zbog svega toga pozivamo sve sugrađane da dođu u ponedeljak u 20 sati u Dvoranu „Park“ na predstavu „Carevo novo odjelo“ u koprodukciji  Hercegnovskog pozorišta i „Herceg festa“. Priželjkujemo, i prilično smo sigurni da će ova predstava imati dug pozorišni vijek.

Ovu želju dijelimo sa Hercegnovskim pozorištem i Herceg festom – a sa zadovoljstvom predstavljamo i glumački i kreativni tim predstave:

Igraju:

Dejan Đonović – Konferansije, Kreator II, Savjetnik, ANB 000

Goran Slavić – Kandidat I, Goljo, Kreator III, Duh

Miloš Pejović – Kandidat II, Car

Vladimir Milošević – Kandidat III, Ogledalo, Kreator I,       Ministar finansija, Luda, Specijalac, Slijepac, Maratonac

Autorski tim: Petar Pejaković, Đorđe Stanojlović, Dejan Đonović,  Goran Slavić, Miloš Pejović, Vladimir Milošević

Reditelj: Petar Pejaković

Dramaturg: Đorđe Stanojlović

Scenograf: Vojislav Vojo Kilibarda

Kostimograf: Jelena Vasiljević

Producent: Milina Kovačević

Organizacija, svjetlo, ton: Pero Dubanek

Izrada scenografije: Ljiljana Marinović, Miroslav Bisenić

Dekorateri: Zoran Trojanović, Albert Tomić*

Administrativni organizator: Snežana Dubanek*

Produkcija: Hercegnovsko pozorište i JUK Herceg fest 

Za koproducente: Vidosava Vitka Vujnović i Gordana Porobić  Krcunović

Prvo izvođenje  (pretpremijera) 1. oktobar 2018. Dvorana PARK

Drugo izvođenje 2. oktobar 2018. (pretpremijera za osnovce)

Svečana premijera:    oktobra 2018.  U sklopu programa povodom  Dana oslobođenja Herceg Novog.

Dobro došli u Pozorište!

Radio Herceg Novi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close