ЕкономијаИздвојено

ĐUKANOVIĆ: DRŽAVI I HERCEG NOVOM POTREBAN KAPACITET BOLNICE MELJINE I UNAPRIJEĐENE USLUGE INSTITUTA IGALO

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara danas u Igalu , osvrnuo se na status Bolnice Meljine i buduću privatizaciju Instituta Igalo.

Podsjećajući na čitavu genezu od kada je Atlas grupa preuzela bolnicu Meljine, Đukanović je rekao da država mora preuzeti odgovornost za osnovnu funkciju bolnice  ali da su i država i grad trenutno zarobljenici jednog dugog sudskog procesa.

-U pitanju je privatizacija koja se dogodila preko institucija zajedničke države, budući da je tada bilo riječi o imovini tadašnje savezne države. Sama procedura je sigurno napravljena korektno ali su se kasnije ispostavile određene slabosti koje su dovele do izostanka investicije i do ugrožavanja osnovne funkcije u toj bolnici. Kao Vlada u datom trenutku smo tada procijenili, a ja sam bio na čelu Vlade, da taj ugovor treba raskinuti i da treba pokušati odbraniti takvu odluku na sudu jer smo očekivali da će investitor svoja prava štititi na sudu. Pravna smo država i moramo se pridržavati onoga što različiti dijelovi naše vlasti odlučuju u svojoj nadležnosti i nakon toga preuzeti odgovornost za osnovnu funkciju te bolnice, posebno imajući u vidu da žitelji Herceg Novog i okolnih mjesta su prilično oslonjeni na tu bolnicu jer to je tradicija ovdašnjeg stanovništva. To je osnovni motiv koji nas je pokretao – kazao je Đukanović i istakao da su i država i grad trenutno zarobljenici  jednog dugog sudskog procesa.

-Pokušavali smo u međuvremenu da sa Kneževićem dođemo do nekog sporazuma koji bi skratio ove procedure, da ukoliko nije u stanju da investira, da obavi posao, da li možemo doći do sporazuma koji će uvesti nekog novog investitora i stvoriti uslove da obavimo onaj zadatak koji nam je najprioritetniji. Za državu Crnu Goru   nije najvažnije kako se zove većinski vlasnik Bolnice Meljine, da li je on iz Crne Gore ili izvan nje, važno je da on obavi posao, investira, osavremeni opremu, uloži u dalju izgradnju ljudskih kapaciteta te bolnice i da stvorimo uslove da bolnica može da pruži kvalitetnu zdravstvenu zaštitu žiteljima Herceg Novog i okolnih mjesta ali i brojnim turistima koji dolaze u Boku i traže tu vrstu usluge ukoliko mi računamo na njih kao na ozbiljne konzumente našeg turizma. Zarobljenici smo malo sada te sudske procedure, svakako paralelno razgovaramo i ja se nadam da možemo uskoro izaći iz tog rebusa i da ćemo doći do nekog rješenja. Svjesni smo značaja svega toga i za lokalno stanovništvo i za kompletiranje elitne turističke ponude Crne Gore. Mi danas imamo problem na obali i to ne smijemo nikako previdjeti , da nemamo onaj nivo zdravstvene zaštite koji će pratiti narastajuću turističku ponudu. Jednom riječju imate Porto Montenegro, Porto Novi , Lušticu, kapaciteti koji se smatraju vrhom evropske turističke ponude, ali to nije dovoljno. Da bi ljudi dolazili i da bi platili visoke cijene koje treba platiti u tim risortima morate im ponuditi kompletnu uslugu, bankarsku, informatičku, zdravstvenu… Zato nama nasušno treba kapacitet bolnice Meljine, ne na ovom nivou nego bitno unaprijeđen kako bi bio bolnica Meljine bio referentni regionalni centar. Radimo na tome i nadam se uskoro boljim vijestima od ovih za koje ste čuli da su još uvijek u magli – ocijenio je Đukanović.

Govoreći o privatizaciji Instituta igalo predsjednik Đukanović je rekao da je odluka o raspisivanju tendera došla tek nakon najava ozbiljnih investitora i da će nadležni biti u prilici da odaberu kvalitetnu ponudu.

-Imali smo jedan zastoj, razumljiv  vam je. Vlada ne trči sa objavljivanjem tendera dok ne dobije kroz pisma o namjerama i interesovanja ozbiljnih i referentnih investitora. Takvih najava poslednjih godinu, dvije nije bilo i čekali smo. Sada su se određene najave pojavile, to su investitori koji komuniciraju sa Vladom i koji su nas podstakli da krenemo u proceduru i ja vjerujem da ćemo na kraju biti u prilici da odaberemo kvalitetnu ponudu. Naš interes je da u Igalu sačuvamo jedan referentni centar rehabilitacionog turizma i da se obezbjede sve one investicije koje će sačuvati osnovne funkcije i unaprijediti usluge koje Institut pruža – rekao je Đukanović.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close