ДруштвоИздвојено

DOBAR SPOJ GRAĐANSKE INICIJATIVE I OPŠTINSKIH RESORA – OBNAVLJANJE FONDA MIMOZE

 

Da fond stabala mimoze kojih je nekada na području hercegnovske opštine bilo skoro 30 hiljada  treba obnoviti saglasni su svi od  građana, uzgajivača,  predstavnika NVO sektora do gradske uprave. Na predlog predsjednika Opštine Stevana Katića, podsjetićemo, formirana je i radna grupa u kojoj su predstavnici  struke, nadležnih opštinskih sekretarijata, preduzeća i nevladinih organizacija, informiše  koordinatorka radne grupe iz kabineta predsjednika, Tamara Vujović.

-Naš posao  je stručna razrada i artikulisanje predloga za realizaciju ideje da se što više mimoza zasadi u Herceg Novom i da se te mimoze očuvaju, a to je i dobar primjer saradnje između opštinskih resora  i izvršne vlasti i građanskih inicijativa, jer ćemo tako podstaći jedni druge na efikasniji rad – kazala je Vujović.

Na prvom sastanku radne grupe   definisane su aktivnosti, od utvrđivanja lokacija na kojima će se saditi mimoza, do toga kako  obezbjediti sadnice koje mogu da se sade tokom cijele godine.

-Još u julu prošle godine  planirano je, a sada će biti i realizovana ideja  da ponudimo mladim bračnim parovima  da zasade stablo mimoze u spomen na dan kada su zasnovali bračni odnos u hercegnovskoj opštini-  objasnila je  Vujović i dodala da je naredni korak animiranje javnosti. Privatnim licima  biće upućen poziv  da u svom dvorištu zasade stablo mimoze, a u zavisnosti od odziva akcija će se dalje razvijati.

Cijela zamisao i njena realizacija treba da pokažu da znamo da čuvamo tradiciju i dobro ime mimoze, kao što je neko prije 49 godina znao da prepozna koju će vrijednost mimoza donijeti u naš grad – ocijenila  je Vujović.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Ajde hvala bogu da je Predsjednik pokrenuo ovu inicijativu za obnavljanje zasada mimoze. Medjutim treba prije svega procitati knjigu Novinarke Vitke Vujnovic o istorijatu Praznika mimoze gdje doajen Lazar Seferovic govori ko su prvi pioniri uzgajivaci cvjeta mimoze, kad mnogi i nisu znali zasto se koristi njen cvjet. Onda treba procitati,knizice pokojnog Sternise i Popovica da bi se vidjelo koliko ima vrsta sadnica mimoze, odakle dolazi i gdje sve uspjeva. Tu ce se upoznati sa cinjenicom da postoji mimoza “sempre fjore” koja uvjek cvjeta to jest preko cijele godine tako da se moze udovoljit zelji predsjednika Palme da mimoze ima i ljeti. Radnoj grupi zelim uspjeh u radu i da konsultuju stare uzgajivace sa Rivijere: Vuksanovice , Tomasevice ,Vujnovice, Pavlovice , Cvjetkovice itd. da mi ne zamjeri neko ako sam ga isoustio. Napomena: Mimoze nemojte sadit pored magistrale u ledinu kao naprimer u Baosicu u Norveskom naselju jer to nije lipa ili bagrem. Ona je njezan cvjet koju treba njegovati, paziti , zalijevati, okopavati…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close