ИздвојеноНови прича

DOBRO JUTRO, HERCEG NOVI!

Sjećanje na 15. april 1979, kada je  zadrhtala zemljai i za samo desetak sekundi koliko je trajao razorni zemljotres usmrtila 101 čovjeka, progutala ili razorila dijelove starih gradova, palata, kuća, puteva, škola, još živo traju među onima koji su tu stihiju doživjeli. Ostali pamte posljedice, ponegdje vidljive i danas, znaju cifre, zemljotres jačine devet stepeni Merkalijeve skale, ostavio je  pustoš – razoreni su dijelovi gradova u Novom, Kotoru, Budvi, Baru, Ulcinju, Risnu, nestalo je  250 manjih i većih naselja sa preko 60 hiljada objekata, oštećeno je 540 spomenika kulture, razoreno 544 kilometra puteva, oštećeno tridesetak škola, veliki broj hotela i odmarališta. Računa se da je toga jutra 80 hiljada žitelja Crnogorskog primorja ostalo bez krova nad glavom… Znaju i za rijeku pomoći koja se iz Jugoslavije slila na primorje Crne Gore da bi se brže obnovilo…Poziv za pomoć uputio je i Josip Broz Tito iz Herceg Novog, iz vile „Galeb“, Titove vile kako je zovemo i danas.

Sva snaga dobrote, solidarnosti, ljubavi, prijateljske pomoći, sva snaga požrtvovanosti i želja naših ljudi da obnove, ličila je na talas snažniji od zemljotresa. I mnogo dugotrajniji!

Za zemljotres kažimo ne ponovilo se! Za taj osjećaj zajedništva – potvrdimo da postiji i dalje, često skriven u nama, neprimjetan ali dragocjen i  uvijek budan!

Dobro jutro, dragi naši, dobro jutro, Herceg Novi!

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close