ИздвојеноНови прича

DOBRO JUTRO, HERCEG NOVI!

Opet je otvorena Andrićeva kuća na Toploj. U programu priređenom sinoć tim povodom kazivani su i Andrićevi zapisi o Novom, a među njima  i jedna  lijepa misao o kući.

-Tek kad čovek sazida svoju kuću i stane da je uređuje i vodi, on vidi koliko je kuća, ma i najmanja bila, jača od čoveka pojedinca i kako ga s vremenom potpuno preraste i proguta i živi umesto njega.“

Jedina kuća koju je Andrić sazidao, osim one, na našim prostorima još nedostižne u svijetu književnosti, jedini vrt koji je gajio, živi ponovo život pisca u Novom i već time  čudesno oživljava i njegove riječi  o ulasku u najljepši zaliv na svijetu, u Boku:

-To je osvetljeni čudesni izlog sačinjen od nedogledne pučine mora i nebeske vedrine bez oblačka i talasa, bez broda na vidiku.  To je svetla pustinja i svima mogućnostima bogata praznina. A za mene, tu se dešavaju neočekivane promene i neverovatni prizori koje samo ja vidim i nad kojim prolaznost nema vlasti, jer se rađaju i umiru u istom trenu.

Slično je i kada u sred jula u ovom prostoru zaigraju oblaci  i rijetke, krupne, ljetnje kapi kiše.

Gradimo Novi kao vlastitu kuću. Osmislimo svoje promjene i prizore tamo gdje su vječno zagrljeni   beskraj  pučine i neba. Poželimo jedni drugima pa onda i gradu koji volimo dobar 17. dan jula.

Dobro jutro, dragi naši, dobro jutro, Herceg Novi!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close