ДруштвоИздвојено

DODJELJENE NAGRADE NA LITERARNOM KONKURSU “PROFESOR VUKO VELAŠ” I PROMOVISAN ČASOPIS “SLOVO”

Učenici Marija Ralević, Luka Glušac, Vladana Ilić i Vasilisa Simović, nagrađeni su na Petom literarnom konkursu „Profesor Vuko Velaš“ koji tradicionalno organizuje NVO Srpski soko“ Herceg Novi. Na svečanosti koja je upriličena u parohijskom domu crkve Polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj, sinoć je, nakon dodjele nagrada, održana i promocija časobisa „Slovo“.

Žiri u sastavu profesor Gordana Stijepčić Bulatović, profesor Nikola Malović i profesor Zorica Marković, ocjenjivali su najbolji rad i najljepši rukopis učesnika, hercegnovskih osnovaca, koji su pisali srpskim jezikom i ćirilicom.

Prema njihovoj odluci prvo mjesto je osvojila Marija Ralević, učenica VI-2 razreda OŠ „Orjenski bataljon“ i nagrađena je laptopom Lenovo V130-15IGM SSD. Drugo mjesto i laptop Lenovo V130-15IGM HDD, osvojio je Luka Glušac, učenik IX-1 razreda OŠ „Milan Vuković“, a Vladana Ilić, učenica VIII-1 razreda OŠ „Orjenski bataljon“ osvojila je treće mjesto i telefon Motorola Moto C Plus. Najljepši rukopis ima Vasilisa Simović, učenica VIII-3 razreda OŠ „Milan Vuković“ koja je takođe nagrađena telefonom Motorola Moto C Plus.

Nagrada nosi ime čovjeka o kojem treba govoriti stojeći, naglasio je između ostalog profesor Veselin Matović.

-Divno je što se dešava ovaj literarni konkurs, čestitam dobitnicima i moje duboko poštovanje što njegujete ćirilicu i sve ono što je na tom pismu napisano. Pismo je sredstvo kojim nešto iskazujemo, a čim ga njegujete znači da ćete i ići tim putem. Nisu važne nagrade, lijepo je dobiti, ali još važnije je učestvovati. Čestitam svim učesnicima i organizatorima, u moje i ime porodice Velaš. Vuko Velaš, je čovjek o kojem treba govoriti stojeći, i kao čovjeku, i kao profesoru i kao piscu. Vuko Velaš živi, i sve je življi i prisutniji. Živi kroz generacije njegovih učenika. Živi i kroz njegovu knjigu, koja još nije pročitana ali doći će vrijeme da bude, trebaće da sazri vrijeme i da bude onih koji će je željeti pročitati. Vuko živi najljepše kroz djecu koja dobijate nagradu u njegovo ime i koji će u vama i budućim generacijama da živi, kazao je profesor Matović.

Realizaciju projekta su pomogli: Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, DOO Vodovod i kanalizacija Herceg Novi i Proboka d. o. o.

Vuko živi i kroz časopis „Slovo“, kazao je profesor Matović na sinoćnjoj promociji.

-Časopis je osnovao Vuko zajedno sa nama, oko kojeg se trudio, sarađivao sa nama, a sarađuje i sada jer smo nedavno objavili jedan njegov tekst. Vuko je sve češće citiran od pojedinih ljudi, ja to često radim i skoro da nema teksta koji napišem a da ga ne citiram. „Nadimaka se treba čuvati kada lijepo zvuče. Imena daju bližnji po ljubavi i izvjesnim regulama, nadimke drugi zbog nečega drugog“ I to je misao koja je danas veoma primjenljiva, kazao je Matović.

Dvobroj časopisa „Slovo“ donosi brojne kvalitetne tekstove, kazao je Nebojša Rašo, predsjednik NVO „Srpski soko“.

-To se vidi i po autorima, koji su, između ostalih, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Veselin Matović, Goran Komar, Borislav Pekić, Vuko Velaš i drugi. Časopis je zadržao kvalitet prethodnih brojeva, a izdati 56 brojeva za 16 godina izuzetan je podvig ali i posao i tehnički, organizaciono, finansijski, kazao je Rašo.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close