Култура

ДОК ЧЕКАМО ОДЛУКУ О НОВСКОМ ФИЛМСКОМ ФЕСТИВАЛУ, “ГРУДИ” ПУТУЈУ У ИЗМИР

Док чекамо коначан договор Министарства културе, Општине Херцег Нови и Савјета Херцегновског филмског фестивала како ће, да ли ће и када бити реализован  један од омиљених градских фестивала који већ више од три деценије боји почетак августа, биљежимо да ће филм „Груди“ Марије Перовић који је прошле године отворио новску светковину филма  представљати кинематографију Црне Горе на шестом издању Балкан панорама Филм Фестивала у Измиру. Филм ће бити приказан у оквиру међународне такмичарске селекције дугометражних играних филмова.

У званичној селекцији краткометражних филмова је остварење „Дуга“ редитеља Александра Вујовића, саопштили су из Филмског центра Црне Горе, а у документарној  филмови „Огњило“ редитеља Владимира Перовића и „Некоме свом“ који потписује редитељ Сеад Шаботић.

Као црногорска мањинска копродукција пред фестивалском публиком у Измиру биће и филм „Ајвар” у режији Ане Марије Роси који је новска публика видјела лани на Канли кули.

Награде на Балкан Панорама Филм Фестивалу који је планиран од 15. до 21. октобра додјељују се у четири категорије. „Жути кишобран“  добиће најбољи интернационални дугометражни филм, затим национално дугометражно остварењекао и најбољи филмови у интернационалној и националној категорији краткометражног филма.

Подсјетићемо – Иван Бакрач, селектор  ФФХН  још у мају је имао припремљен избор  филмова за селекције дугометражног играног филма и филмова побједника европских и свјетских фестивала које  гледамо на тврђави Форте маре . Исто је урадио и селектор за студентске филмове, Душан Касалица. Документарни филмови који ни прошле године нису били у саставу фестивала чекају свој, посебан термин. У међувремену одабрани програми су редукован, а нове мјере НКТ које диктира  епидемија короне и њих су довели у питање.

Наредних дана, каже Гордана Поробић Крцуновић, директорица Херцег феста, очекују коначан одговор Министарства на предлог који су им упутили али и договор о форми и термину 34. ФФХН МФФ.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close