Друштво

DOM ZDRAVLJA HN: PROGRAM  RODITELJSTVO ZA CJELOŽIVOTNO ZDRAVLJE

Dom zdravlja Herceg Novi organizuje besplatan dvanaestonedjeljni program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje“,  za roditelje djece uzrasta od dvije do devet godina, a početkom oktobra će početi prva grupa polaznika.

Program je namijenjen roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Program vode psiholog Jelena Pejović i medicinska sestra Bogoljubka Dabanović, informišu iz Doma zdravlja.

-Program  će biti realizovan u maloj grupi, a roditelji određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem žele da radi u toku trajanja programa. Na taj način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući jedan konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom. Prijave sa kontakt podacima, imenom, prezimenom i uzrastom djeteta  treba poslati na e- mail adresu [email protected] ili pozivom na broj telefona 069 23 66 44.

Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje je program napravljen tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica.

-Na radionicama će roditelji u grupi raditi na konkretnim situacijama, koje im je onda samim tim lakše da izvedu kasnije kod kuće, sa djecom.  Oni će dobijati konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju izdvajanje dodatnog vremena, već se odnose na situacije koje se već događaju i sastavni su dio svakodnevice. Kako bi program imao efekta, polaznici su obavezni da redovno prisustvuju tokom 12 sedmica. Kao i dolazak na inicijalni interviju, kako bi svakog polaznika individualno upoznali sa programom.

Susreti će biti organizovani jednom sedmično, srijedom od 18 sati, u trajanju od 2 sata. Povremeno će se praktikovati i telefonsko savjetovanje, naročito ukoliko se roditelj suočava sa dodatnim poteškoćama ili ima nedoumica u vezi sa načinom na koji izvodi zadatke.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close