ДруштвоИздвојено

DOO “ČISTOĆA” HERCEG-NOVI: DNEVNO DEPONUJU 40 TONA OTPADA

U DOO „Čistoća“ Herceg-Novi  intezivirali su aktivnosti na prikupljanju i odvozu komunalnog otpada. Dnevno prevezu  i deponuju ukupno oko 40 tona otpada. Od prvog januara  počelo je  deponovanje građevinskog i zelenog otpada na gradsku deponiju Tisove grede na Ublima.

– Uvedene su dvije smjene od četiri sata ujutro i jedna  poslijepodne da pokupe smeće po svom reonima.  Angažuju i dežurne ture sa dva kamiona za skupljanje kabastog otpada, koja stalno kruže i naknadno prikupljaju smeće oko kontejnera,  koje nesavjesni u međuvremenu nelegalno odlože na javne površine, potvrdila nam je direktorica doo Čistoća Herceg-Novi Milica Kostić.

Dnevno prevezu i deponuju na gradsku deponiju ukupno  40 tona svih vrsta otpada, dok je tokom zimskih mjeseci bilo  oko 25 tona. Od ukupnih količina za reciklažu izdvoje 10 odsto kartona, plastike, metala i drugih sekundarnih sirovina. Velike   količine otpada skupljaju oko kontejnera. Za otkup sekundarnih sirovina imaju i tržište, redovnu isporuku prema jednoj hercegnovskoj firmi ,koja se bavi otkupom te vrste roba.

-Planiramo da unaprijedimo rad Reciklažnog  centra. Nakon sezone nastojaćemo da obavimo ugradnje poluzatvorenih  tipa „Molok“ kontejnera prema finskom programu. Te kontejnere bi  ugradili  od Igala do Meljina u prvoj turi. To su kontejneri , šest puta većih kapaciteta od standardnih.  Služe  za odlaganje komunalnog otpada, sa ugrađenom kesom i  bešumnim pražnjenjem,  što bi omogućilo šest puta manju potrošnju goriva, očuvaniju životnu sredinu, manju emisiju ugljen-monoksida,   značajno doprinijelo uštedi upravljanja otpadom.

To nisu podzemni kontejneri koji su prije dvije godine postavljeni na Škveru i kod zelene pijace u centru grada. To je bio pilot – projekat koji je pokazao svoje manjkavosti , u odnosu na predložene kontejnere, kapaciteta od svega jednog kubika, objasnila je Kostić.

– Na Šetalištu je masovno primjetno lomljenje posuda za smeće, pretrpavanje komunalnim otpadom, što nije njihova namjena. Obavili smo razgovore u mjesnim zajednicama  kako bi nam sugerisali  koliko im treba kanti za otpatke da rasporedimo na Šetalište, na Rivijeri, u parkovima. Opredijelili smo se za plastične kante kako bi dopunili kapacitete za odlaganje, navela je Kostić.

Raspisan je ovih dana tender javne nabavke za dva specijalna  vozila „smećare“ od 12 kubika. Riječ je o polovnim, dobro očuvanim, vozilima  iz Njemačke. „Čistoći“ je  odobren  kredit od 250.000 eura.

-Dio kredita je namijenjen za rješavanje tekuće likvidnosti preduzeća, za što smo opredijelili 100.000 eura. Oko 100.000 eura namijenjeno je za investiciono planiranje i oko 60.000  da kupimo vozila za odvoz kabastog otpada i određenu količinu kontejnera . Kupljeno je jedno vozilo od 15.000 eura za odvoz kabastog otpada. Od tih sto hiljada opredijeljenih za likvidnost isplatili smo radnicima dugovanja za prekovremeni rad i pokrili neke tekuće obaveze. Kada sam u januaru ove godine došla na funkciju direktora, zatekla sam   dugove samo  prema dobavljačima u iznosu od 420.000 eura. Pored ispunjenja redovnih obaveza, uspjeli smo da ukupan dug prema dobavljačima  svedemo na 300.000 eura, navela je Kostić.

Sa mjesnim zajednicama pokušavaju da usklade  potrebe za odvozom kabastog i drugog otpada, nemaju sinhronog odlaganja zbog čega su troškovi prevoza povećani. Mehanizacija je loša kao i kod Komunalno stambenog preduzeća koji nastoje da što više zelenog otpada uklone sa javnih površina.  Zato je i apel građanima da ne odlažu nelegalno zeleni , građevinski i drugi otpad, da ih pozovu da kabasti otpad prevezu u Reciklažni centar u Meljinama. Građane podsjećaju na pravila komunalnog reda i odlaganja   otpada od 21 do 6 časova ujutro.

Prema riječima Milice Kostić, radnici „Čistoće“ obavljaju košenje pojasa uz magistralu od tunela do Kamenara. Sređuju i farbaju boksove za kontejnere. Sa Službom zaštite i spasavanja dogovorili su zajedničku aktivnost na pranju ulica, Šetališta . Od vikenda će započeti aktivnosti sa vatrogascima na „umivanju“ grada , jer oni imaju  odgovarajuće cistjerne. Započeli su čišćenje javnih kupališta. Sa Blatne plaže u Igalu su prikupili oko 150 vreća smeća.

Aktivnosti su pojačali u Bijeloj kao i drugim mjestima na Rivijeri. Pojačane su ekipe  za čišćenje, prikupljanje i odvoz otpada sa poluostrva Luštica. Namjeravaju do prvog juna da završe  proces uređenja kako bi održavali   značajne javne površine od Debelog brijega do Kamenara,  u zaleđu i na Luštici. Pored 110  stalno zaposlenih u doo Čistoća Herceg Novi angažovali su trenutno 20-tak sezonskih radnika na održavanju higijene i vozače specijalnih vozila, koji se većinom odazovu iz Srbije. Ove godine ima jedan dio prijavljenih radnika  iz Crne Gore, što je jeftinije za preduzeće.

U AZILU ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE NA DIZDARICI ZBRINUT 91 PAS

U Azilu su riješili problem koji su donedavno imali sa nedostatkom hrane za pse. Donatori im pomažu. Volonteri hercegnovskog Azila im pružaju veliku pomoć i podršku.  Angažovani su  na uređenju boksova za pse, nabavku veterinarskih sredstava, sredili su ambulantu za pse, okrečili je kao i ostale prostorije Azila. Volonteri i zaposleni u Azilu koje radi u okviru doo Čistoća Herceg-Novi uređuju i dvorište i prilagođavaju prostor,  što većem broju  uglavnom napuštenih kućnih ljubimaca. Angažovani su na njegovanju pasa i pojačaće aktivnosti na njihovom udomljavanju.

Planiraju da nabave odgovarajuću opremu za šintersku službu, kako bi lakše pristupili prikupljanju pasa sa ulica i  održavaju zoohigijenu na odgovarajućem nivou.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close