ДруштвоИздвојено

DOO ČISTOĆA: USPJEŠNO POSLOVANJE, IZMIRENA DUGOVANJA PREMA DOBAVLJAČIMA I RADNICIMA

U DOO „Čistoća“ Herceg Novi bilježe pozitivne rezultate finansijskog poslovanja, od početka godine su  ostvarili za 400.000 eura veći priliv, u odnosu na isti period prošle godine, što je  za 200 odsto više  u odnosu na prethodni period.

Kako je za RTV Herceg Novi kazao  direktor DOO Čistoća Herceg Novi Vladimir Arsić,

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da  ispraćamo ovu  sezonu daleko uspješnije,  nego  što je bila prošle godine, što će nadam se pokazati i ocjena čistoće u anketi  koju priprema Turistička organizacija. To znači da je Čistoća opravdala zalaganje i u ovom letnjem  periodu  i u poređenju sa prošlom godinu – nivo  je ujednačen,što se tiče količina otpada. Tokom jula, avgusta i septembra, bilo je od 90 do 95 tona  dnevno, a maksimalno je zabilježeno šestog avgusta, kada je izmjereno 120 tona otpada, naveo je Arsić.

On podsjeća  da je priprema sezone počela u martu, kada su  krenuli u popravku opreme i mehanizacije u voznom parku i u tendersku proceduru nabavke osnovnih i pokretnih sredstava.

-Nabavljen je  novi   kamion Mercedes sa abrol kontejnerima, u vrijednosti od oko 52.000 eura, čime je  riješen jedan od krucijalnih problema Čistoće, što se tiče Reciklažnog centra,  mjesta na koje obavljaju pretovar i odvoz otpada na privremeno skladište Tisove grede na Ublima. Druga stvar koju smo spremno dočekali jeste nabavka 150 kontejnera u vrijednosti od oko 42.000 eura. Sredstva su obezbijeđena iz sopstvenih izvora, što je do danas gotovo sve otplaćeno.   Takođe, smo iz sopstvenih izvora izmirili  dugovanja i obaveze prema brojnim dobavljačima. Ovo je jedan od najboljih rezultata u preduzeću,  s obzirom da su izmirena  zaostala potraživanja iz ranijih godina prema dobavljačima i vratili smo njihovo povjerenje prema Čistoći, smatra Arsić.

Čistoća ima potrebe za nabavkom novih materijala, vozni park je star, što zahtjeva popravku,odnosno,angažovanje radne snage i mehaničarske radionice za dovođenje voznog parka u propisan red.

– Ono što predstavlja izuzetan rezultat ove priče, je da je dolaskom  novog menadžmenta u preduzeću, u kontinuitetu  povećan priliv sredstava , u prosjeku preko 200 odsto i u  zimskim mjesecima. Napravili smo analizu, iskaz o ukupnom rezultatu i bilansu stanja ,u izvještaju za period od 01. januara do 30. juna  2019. godine,  priliv sredstava u odnosu na isti period – veći je za oko 400.000 eura. To je reper,  koji govori da su svi  rezultati planiranih prihoda  veći i za 25 odsto, u odnosu na prethodni period. To je rezultat  velikog  i požtrtvanog rada svih zaposlenih u firmi. Trudili smo se da troškove svedemo na najmanji nivo  i nadoknadimo  brojna  potraživanja od  Čistoće, godinama unazad, ocijenio je Arsić.

Od 140.000 eura duga prema firmi Babić izmireno je  130.000 eura.

–  Izmireni su prekovremeni sati radnicima, neisplaćeni za perod od 2014. do 2017. godine u iznosu od 134.000 eura. Izmireno je sve zaključno sa  2016. godinom i  preostalo je da se   izmiri dug za prekovremene sate nakim zaposlenim  u 2017. godini.  Plate  izmirujemo u redovnom roku,  izmireni su sezonski radnici, za njihovo potraživanje za težak i mukotrpan rad u ljetnom periodu. Ugovor sa  Morskim dobrom u vrijednosti od 195.000 eura,    koji smo skolopili  u aprilu ove godine finansijski nam  veoma  znači. Morsko dobro  izmirivaće  obaveze u  jednakim mjesečnim anuitetima do kraja godine. U  potpunosti raspolažemo sredstvima,  koja nam pripadaju u zoni morskog dobra za održavanje nezakupljenih plaža i  higijene koja je u tom pojasu na zadovoljavajućem nivou. Za uređenost  plaža i pojasa Morsko dobro  angažovano  je desetak dodatnih sezonskih radnika, objasnio je Arsić.

Sa kompleksom Portnovi još u decemebru je potpisan ugovor.

-Ta privatna kompanija ima procedure. Implementaciju ugovora  i odvoz obavljamo od prvog maja. Tako će i odnos sa vlasnikom hotela Kumbor biti definisan ugovorom, najavio je on.

Građevinska sezona  počela je 15. septmbra , što znači i više posla u ovom segmentu.

– Jedan od krucijalnih problema jesu nelegalne deponija, koje se u najvećem broju stvaraju u zaleđu Herceg Novog. Privatne deponije su na svakom koraku. Naša deponija Tisove grede,  ima rješenje za svaku vrstu otpada. Sa Komunalnom policijom žestoko smo se borili sa privatnim preduzetnicima  da građevniski  otpad  zemljani i svaki drugi odvoze na našu deponiju. Oni su uspjeli  da dio   deponija legalizuju i postoje dozvole inspektora i dozvole određenih  ministarstava- rečeno mi je da rješenja postoje. U momenatu,  kada smo zahtjevali da se otpad odlaže na našu deponiju bili smo materijalno uskraćeni , jer oni tada nisu imali to rješenje i nisu mogli da se bave tom djelatnošću,  ukazao je direktor DOO Čistoća i dodao da na privatnim deponijama ne žele da prime gabaritni optpad, koji  dovoze u  Reciklažni centar u Meljinama, gdje se vrši mjerenje  otpada, koje privatnici ne žele da prime. To jeste problem kojem  treba da se stane na put.  Ogroman je broj tih privatnih deponija, konstatovao je Arsić.

Sve što u Reciklažnom centru  mogu da  izdvoje  i recikliraju , to plasiraju na tržište sekundarnih sirovina i naplaćuju.

-Postojao je  problem oko plastike, ali je riješen. Otvoreno je i  tržište  ka azijskim zemljama. Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije imalo sluha za odlaganje sirovina, što i jeste  problem društva. U Reciklažni centar sve primamo sve. Deponuju i gume koje se potom prevoze  na privremenu lokaciju. Za ovo imamo rješenje direktorata. I Ministarstvo je  donijelo  odluku  da se uđe u rješenje  problema odlaganja guma na teritoriji Crne Gore. Na deponiji za gume na Cetinju cijena je  za nas neprihvatljiva. Naplaćuju za lagerovanje 250 eura po toni.

Gume  lagerujemo na privremenoj  deponiji u zaleđu , koje je  uređeno za tu namijenu i ograđeno. u što  se uvjerila i ekološka inspektorka, koja je po brojnim prijavama boravila više puta u Herceg Novom, kaže Arsić.

On očekuje da će sada nakon godišnjih odmora, resorno ministarstvo izdati građevinsku  dozvolu za sanitarnu deponiju Duboki do na Ublima, što bi bilo od krucijalne važnosti. Inače,dozvola za privremenu deponiju Tisove grede ističe  prvog januara 2020. godine.

-Ako  se ne produži ugovor mi ostajemo bez deponije. Ukoliko nam ne produže dozvolu moraćemo da volzimo otpad u Nikšić ili Bar. I ovo preduzeće takvu vrstu troška neće moći  da snosi i u tom slučaju Herceg Novi će  imati najveći  problem u komunalnoj  sferi, ukazuje on.

Arsić poziva nadležne u lokalnoj upravi i i Minstarstvu  da riješe ovaj , po njemu, najveći  problem, za deponiju. Vlada je donijela  odluku o kaptalnoj  investiciji  od sedam  miliona za deponiju u Herceg Novom. Neizvjesno je da li će problem riješiti do kraja godine ?

– Ili da se donese   odluka o produženju roka za Tisove grede ili da Čistoću zatvore.Mi za   sanaciju otpada na deponiji Tisove greda po ugovoru  sa firmom RR Ivović plaćamo 5,85 ili 7 eura sa pdv,  a  firme koje iz okruženja  voze otpad u Bar plaćaju  24 eura po toni. To je  ogromna vrsta troškova,a  plus troškovi za kamione, gorivo, gužve u saobraćaju, naveo je on.

Inače, se za sekundarne sirovine izvlači  maksimum iz komunalnog otpada.

–   Prema podacima u Reciklažnom centru  od sirovina zarađuju svoje plate,što nije bilo moguće u prethodnom periodu. Uspjevaju da nađu dobavljače za karton, plastiku, pet ambalažu. Procenat izvajanja sekundarnih sirovina od 20 do 30 odsto iz cjelokupnog komunalnog otpada, što nije bio slučaj ranije. Nastojimo da  taj segment za reciklažu u narednom periodu  bude stavljen u potpunu funkciju.Na tome  je  apostrof. Kada budemo vratili dugovanja to će nam biti  jedan od  osnovnih zahtjeva, što nam je  društvo i država postavila pred nas.

Imamo problem iz prethodnog perioda,  za reprogram poreskog duga, koji je iznosio  733.000 eura. Rata po reprogamu duga, po tom osnovu, iznosi 11.000 eura, na mjesečnom nivou i potpisan je do  jula 2021. godine,s tim što smo  u obavezi da plate , doprinose , poreze i prireze,  obavljamo u kontinuitetu  i to ćemo uspjeti da regulišemo. Podigli smo kredit za zatvaranje obaveze u vrijednosti 280.000 eura, što izmirujemo redovno. Imamo problem oko isplate  mjesčenih anuiteta stamabenih  rata zaposlenih prema banci – od 805.000 eura potpisan 2009. godine. Zbog ogromnog  kreditnog zaduženja zaposlenih  i velike mjesečne rate od 850 eura pojedinačno za  10 stanova kupljenih u Sutorini. Ne možemo od ličnih dohodaka  zaposleni da odbijemo tu  sumu, pa  ukupna vrijednost koju preduzeće  izmiruje za stanove  po tom pitanju banci je na mjesečnom  nivou 11.000 eura, kaže Arsić.

On ističe da je to jedan od većih  problema, čime je trebalo da se pozabavi Odbor direktora u  prethodnom  periodu. Imamo jednog radnika koji je shvatio da ne može da plaća tu ratu od preko 800 , od plate koja mu je  od 400 do 500 eura.

-Mi ćemo pokušati da prodamo stan, o čemu smo  obavijestili banku i tako da namirimo dio duga.  Dug od  preko 800.000  za stanove  sveden je na oko 150.000 eura, uporedio je Arsić.

Direktor DOO Čistoća smatra da su stanovi po toj cijeni za firmu  veliki problem i da su žrtva kao i radnici koji su po toj cijeni kupili stanove u Sutorini, što je, prema njegovim riječima , predmet  za posebnu vrstu istrage. Smatra da se i po ovom pitanju nije bavio Odbor direktora Čistoće ,  u prethodnom sazivu.

 


 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close