Друштво

ДР БЕГИЋ:ЗАРАЗНОСТ НАЈВЕЋА ТОКОМ ПРВА ДВА ДАНА ОД ПОЈАВЕ СИМПТОМА

Црна Гора ће скратити вријеме самоизолације КОВИД19 позитивних са 21 на 14 дана како су то урадиле бројне државе у окружењу и шире, казао је за ЦдМ помоћник директора Института за јавно здравље, доктор Сенад Бегић.

Он је објаснио да најновији научни докази указују да је заразност обољелих знатно краћа него што се првобитно мислило те да су пацијенти заразни дан-два прије појаве симптома. Заразност расте са појавом симптома, а како наводи др Бегић, највећа је током прва два дана да би након тога полако опала и изгубила се током првих 10 дана болести код оних пацијената који су имали благе симптоме. Заразност асимптоматских случајева траје и краће.

-Уважавајући ова научна сазнања, најновије препоруке америчког Центра за превенцију болести од 27. јула, предвиђају да инфицирани пацијенти без симптома могу напустити изолацију већ након 10 дана без контролног прегледа. Препоруке се, међутим, не односе на пацијенте који имају симптоме, а налазе се у самоизолацији или на болничком лијечењу као ни за пацијенте са тешком клиничком сликом који се сматрају опорављеним најмање три дана након повлачења комплетних симптома што код одређених тежих пацијената може да траје поприлично дуго. У сваком случају изолација и опоравак код свих пацијената мора трајати најмање 14 дана – поручио је Бегић.

Он је истакао и да налаз ПЦР теста није пресудан за престанак самоизолације, нити за проглашавање опоравка.

-За пацијенте са симптомима, макар они били и најблажи, самоизолација може престати ако је прошло најмање 14 дана од позитивног теста односно од дана када је узорак узет, и ако пацијент најмање три узастопна дана не користи терапију и нема симптоме – казао је Бегић.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close