Друштво

ДР МУГОША: МЈЕРЕ НЕЋЕ ТРАЈАТИ ДУЖЕ НЕГО ШТО ТО ТРЕБА – НЕОПХОДНО ДА ДЈЕЦА ИДУ ШКОЛУ

Директор Института за јавно здравље, др Бобан Мугоша рекао је да се, уколико грађани буду поштовали мјере, може очекивати за 15 дана пад броја обољелих, а самим тим и попуштање мјера. Поручио је и да су свјесни ризика, али да је за ментални развој дјеце неопходно да иду у школу.

– Нове мјере нису донесене тек тако, али је ситуација компликована и имамо јако високу локалну трансмисију. Не желимо да ове мјере трају ни један дан дуже него што то треба, а увели смо их јер један број грађана и угоститеља нису поштовали мјере. Жао ми је због оних који су мјере поштовали у потпуности – казао је др Мугоша.

Због великог прилива узорака узетих на коронавирус, казао је др Мугоша, за Њемачку ће бити послато још неких 1.000 до 1.300 узорака на анализу.

Он је истакао да се за сада на резултате теста чекало до 48 сати, а узорке су упутили како се тај рок не би продужио.

Саопштио је и да је коронавирус ушао у Дом старих у Рисну, те да је заражено 10 штићеника и седам запослених.

У Црној Гори је тренутно хоспитализовано 311 пацијената, а заражено је, како је рекао др Небојша Каварић и 36 здравствених радника у Клиничком центру.

У КЦЦГ лијече се 52 ковид пацијента, у Бару 31, Беранама 57, Никшићу 63, болници у Брезовику 48, у приватној болници “Кодра” три пацијента, Пљевљима 25, Бијелом Пољу 30 Ковид пацијената – саопштио је др Каварић.

Он је истакао да је у болницама 260 респиратора, 161 у КЦЦГ, а остатак се налази у другим здравственим установама.

Према његовим ријечима, од почетка другог таласа обрађено је 27.820 пацијената сумњивих на коронавирус, од којих је 3.500 хиљаде упућено на тестирање. Обављено је 2.500 кућних посјета и око 8.000 других услуга.

Он је истакао да ће се у наредним данима извршити тестирање свих запослених и корисника Дома старих у Рисну.

Према његовим ријечима, најновије истраживање CDCa од 11. септембра јасно и недвосмислено показује да су највећи ризик за ширење коронавируса ресторани, локали, барови и вјерски обреди.

На питање колико је паметно почињати наставу, посебно у најугроженијим општинама, др Мугоша је казао да су имали низ разговора са Министарством просвјете и Владом, те да су свјесни ризика, али да је за ментални развој дјеце неопходно да дјеца иду у школу.

-Дјеца од средине марта не иду у школу и то може имати значајне и далекосежне посљедице. Дјеца иду у школу која је контролисано мјесто и нас толико школа не брине као школа. Они ће бити тамо, са људима који ће да воде рачуна, брине нас онај дио до школе и слободно вријеме које ће дјеца проводити. Зато је прилика да родитељи искажу одговорност, да воде рачуна да дјеца проводе вријеме на такав начин да, колико је год могуће, поштују мјере које имамо кад нису у школи. У школи већ постоји начин како ће се све спроводити, рекао је Мугоша.

Он је саопштио и да 1. октобра почињу да раде и предшколске установе.

Др Каварић је казао да је велика улога родитеља да припреме дјецу за ношење маски, јер је то, како је рекао, изазов за њих и на неки начин стрес.

Он је поручио и да је систем спреман уколико се појави већи број инфицираних, те да сваки здравствени радник, у овом тренутку, зна шта му је улога и циљ.

Каварић је рекао да су спремни за отварање нових ковид центара, у зависности од епидемиолошке ситуације.

Коментаришући забринутост његовог помоћника Сенада Бегића који је рекао да здравствени систем неће издржати ако настави да расте број обољелих, др Мугоша је рекао да је то оправдана бојазан епидемиолога.

-Нема тог епидемиолога у свијету који спроводи мјере мимо оних које ми примјењујемо, могу само да буду блаже или теже – закључио је Мугоша.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close