Друштво

ДР МУГОША: ОЧЕКИВАНО ШИРЕЊЕ ИНФЕКЦИЈЕ

Директор Института за јавно здравље, др Бобан Мугоша, изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да је ИЈЗ очекивао да ће доћи до ширења инфекције корона вирусом јер нису затворене границе, установе, кафићи.

-Имамо велики долазак људи са стране самим тим је могућност инфекције већа. Све је ово довело до тога да имамо повећање, предузимају се све радње да се успостави контрола инфекције и ширења – казао је Мугоша.

Додао је да ће инфекција и даље бити присутна и да се морају предузимати прије свега мјере које се тичу свих нас појединачно.

– Тешко је поново затварати границе и гушити економију од које морамо да живимо – казао је Мугоша.

Он је додао да је битно одржавати социјалну дистанцу и носити маску гдје год да је гужва.

На питања новинара да ли ће бити отворена граница са Србијом уколико то уради ЕУ, др Мугоша је одговорио да ће НКТ ускладити понашање са одлукама ЕУ.

Објаснио је да је Црна Гора стопу од 25 заражених на 100.000 донијела процјењујући оптерећење здравственог система, и да чињеница да је у Црној Гори тренутно 27 заражених на 100.000 грађана не утиче на то јер се овом стопом штите унутрашњи ресурси. Поручио је и да ће то остати један од критеријума.

Он је навео да Црна Гора тестира пуно грађана, али да се праве приоритети.

– Свакако да ћемо наставити тако док можемо. Не зависи све од нас, зависи од добављача, од тржишта – рекао је Мугоша.

Навео је и да ће спроводити и даље епидемиолошке мјере, откривати случајеве и пратити њихово кретање и контакте. На коментар да се на тестирање чека и до пет дана рекао је да се у неким европским земљама чека и седам, осам дана а да се у ИЈЗ труде да тестирања што прије заврше.

Додао је да доста тога зависи и од контаката, да људи треба да поштују мјере и остају у самоизолацији уколико су били у контакту са неким ко је заражен.

Др Мугоша је рекао и да су на НКТ причали и о начинима који могу да олакшају улазак у ЦГ, али да се води рачуна о унутрашњој епидемиолошкој ситуацији.

-Ми имамо цијели план за туристичку сезону од уласка у земљу до смјештаја и евентуално ако се десе неки случајеви шта ће се дешавати. Све је то развио оперативни штаб, на предлог ИЈЗ Министарство здравља је усвојило те ствари , а на сједници НКТ расправљано. Припремили смо добар сет мјера који ће омогућити да се контролише ситуација у повећаном броју туриста-рекао је Мугоша.

Помоћник директора Клиничког центра др Немања Радојевић да је током викенда преминуо пацијент рођен 1970. године.

Додао је да вирус није ослабио да су стопе хоспитализације и смртности исте као и прије. Поновио је да је одговорност на свима нама, да се морају поштовати мјере НКТ-а.

Он је навео да су један доктор и двије медицинске сестре позитивни на корона вирус, док је у самоизолацији 52 здравствена радника. Под надзором је 1.905 грађана.

Радојевић је рекао и да овога пута имамо оболијевање нешто млађе популације те да је просјечна животна доб нижа што говори у прилог да ће бити више пацијената са блажом клиничном сликом.

-Међутим ако гледате по добним скупинама популације у односу на релативне стопе видимо да је то иста прича. Циљ је да се заштити старија популација јер су ту ризици и смртни исходи већи, односно идентични као раније-рекао је Радојевић.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close