ИздвојеноКултура

DR VUK VUKOVIĆ NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI “NOVI HORIZONTI KULTURE, UMETNOSTI I MEDIJA U DIGITALNOM OKRUŽENJU”

Na Međunarodnoj  naučnoj konferenciji “Novi horizonti kulture,umetosti i medija u digitalnom okruženju“  koja je na beogradskom FDU organizovana povodom 30 godina od osnivanja Instituta za pozorište, film, radio i televiziju učestvovao je i Novljanin dr Vuk Vuković.

Glavni program konferencije obuhvatio je više od stotinu autora u preko dvadeset paralelnih sesija. Po pozivu su na konferenciji učestvovali i dr Meri Čajko  sа Rutgers Univerziteta u SAD, Džoana Garde Hensen sa  Warwick Univerziteta iz Velike Britanije i Rafaela Henze  sа Heilbronn Univerziteta u Njemačkoj.

Tokom konferencije promovisane su knjige   “Мediji, kultura i umetnost u doba populizma” i “Situating populist politics: arts and media nexus” urednica dr Milene Dragićević Šešić i dr Mirjane Nikolić i “Društveni mediji i upravljanje komunikacijama” autora dr Vuka Vukovića.

Knjiga je  objavljena u izdanju Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Uz autora, na promociji su  govorili  dr Ana Martinoli, dr Divna Vuksanović i dr Janko Ljumović.

 

-Kada su medijska evolucija i digitalna revolucija u pitanju, veliki je poduhvat uspešno obuhvatiti istoriju, savremeni trenutak i dati argumentovana predviđanja za budućnost – ova knjiga je u tome uspela. Ona se može čitati kao udžbenik sa jasnim lekcijama koje će čitaocu omogućiti da sa novim znanjem pristupi daljem proučavanju digitalnih medija, ali i kao vodič i priručnik sa preciznim referencama koje olakšavaju navigaciju kroz praksu društvenih medija i naše svakodnevne medijske aktivnosti. Povezanost i isprepletanost naših života sa društvenim medijima je postala neprekidna, a posledice ćemo tek početi da uviđamo, zato je ovaj naslov dragocena literatura za kreiranje kritičkog stava spram naše veze sa tehnologijom. Ono na šta nas knjiga podseća je da nam digitalizacija i konvergencija omogućavaju da zakoračimo u umreženo digitalno medijsko okruženje, da postanemo deo medija, ne samo korisnici, već i proizvođači, a jačajući participatornu kulturu, postavljamo i nove zahteve pred medijsku industriju, ali i medijsko zakonodavstvo. Jedan od završnih odeljaka knjige postavlja i ključno pitanje savremenog društva – da li se danas naš društveni život dominantno odvija onlajn ili u fizičkom prostoru i koji je od naših identiteta „pravi“. Bez pretenzija da ponudi stručna psihološka tumačenja, knjiga mapira naše aktivnosti onlajn i njihov uticaj na odnose koje gradimo. Metodološki jasno koncipirano, ovo istraživanje je dragocena nadogradnja odabranih teorijskih postavki, tačka preseka i trenutna „dijagnoza“ iz koje će biti moguće nastaviti praćenje evolucije i nas, kao korisnika, i naših odnosa sa odabranim društvenim medijima, zapisala je o recenzent knjige “”Društveni mediji i upravljanje komunikacijama” dr Ana Martinoli.

Ova međunarodna konferencija  koja se održava uz podršku međunarodnih mreža ENCATC I ELIA dio je projekta  “Identitet i sjećanje: transkulturalni tekstovi dramskih umetnosti i medija”. Cilj konferencije je da “umetničke, kulturne i medijske prakse sagleda u kontekstu složenih procesa Četvrte industrijske revolucije (4IR). Ova revolucija, kao do sada neviđena fuzija tehnologija, koja briše granice između fizičke, digitalne i biološke sfere, u velikoj meri menja kulturne prakse i traži da se one istražuju interdisciplinarno”.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close