ИздвојеноТуризам

DR ŽUPANOVIĆ: DIFUZNI I INTEGRISANI HOTELI RJEŠENJE ZA NEGATIVNU STRUKTURU SMJEŠTAJNIH KAPACITETA

Difuzni hoteli i integrisana turistička ponuda pozitivan je primjer prakse koji je zaživio u nekim od zemalja regiona i putokaz je za buduću turističku ponudu u našem gradu i državi. Turistička organizacija Herceg Novi je na dobrom putu ka približavanju postavljenom cilju, a to je ukrupnjavanje turističke ponude, smatra turizmolog, profesor dr Ivo Županović. Prema njegovim riječima gradska Turistička organizacija uspostavila je i odličnu saradnju sa Fakultetom za menadžment.

Pojam difuznih hotela se odnosi na objedinjavanje smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju, kada su u pitanju stara, urbana jezgra, a integrisani hoteli se prije svega odnose na stambene jedinice, zgrade i naselja, objasnio je na početku razgovora za RHN dr Ivo Županović.

-Želio bih da naglasim da je negativna struktura smještajnih kapaciteta na nivou čitave Crne Gore gdje dominiraju komplementarni kapaciteti u domenu privatnog smještaja, što predstavlja tri četvrtine ukupnih kapaciteta na nivou države. Ta projekcija u istoj mjeri reflektuje se i na Herceg Novi, gdje imamo sličnu strukturu smještajnih kapaciteta. Ono što je zaživjelo u okruženju odnosno u Hrvatskoj je sistem difuznih i integrisanih hotela, a kao dugoročno rješenje ovo je moguće i u Herceg Novom. Samo jedan od efekata je drugačija marketing percepcija tržišta gdje bi se navedeni kapaciteti predstavljali kao jedna smještajna jedinica. Ukrupnjavanjem bi se omogućila i drugačija percepcija određenih emitivnih tržišta gdje bi vidjeli da mogu mnogo više turističkih konzumenata da smjeste u odnosu na pojedinačnu prezentaciju, a smanjili bi se troškovi promocije navedenih turističkih smještajnih kapaciteta, istakao je dr Županović.

Da bi zaživjela kategorija difuznih hotela koja je, po mišljenju dr Županovića, i značajnija od ideje integrisanih hotela, potrebna je adaptacija postojećeg Zakona o ugostiteljstvu i turizmu.

-Verzija Zakona od 2017. godine prepoznala je integrisane hotele, međutim ne znam iz kojih razloga jer oni obično idu u paketu, nije prepioznala i značaj difuznih hotela. Siguran sam da će u narednom periodu doći do zakonskog upodobljavanja navedenih termina. Biće potrebno prepoznavanje i pomoć u rješavanju problema u navedenom obliku od strane opštinskih organa i turističke organizacije. Potrebna je određena logistika u prvom dijelu dok takvi modeli “ne stanu na noge”, a od toga će imati koristi čitava lokalna zajednica. Na primjer u Dubrovniku je formiranjem ovakvih jedinica postignut efekat gdje su u prvih šest mjeseci finansirane plate, određeni iznos, mislim oko 2 000 eura, uložen je u izradu sajta, kazao je dr Županović.

Ovaj koncept najrazvijeniji je u Italiji i naziva se albergo diffuso. U odnosu na standardni hotel, gostima omogućavaju da mnogo bolje i lakše upoznaju lokalnu kulturu i običaje.

Prema mišljenju našeg sagovornika Turistička organizacija Herceg Novi je na dobrom putu u pogledu ukrupnjavanja turističkog smještaja i generalno turističkih subjekata na nivou destinacije.

-Vidim da su početkom novembra počeli povezivanje u sva tri domena – privatni smještaj, hoteli i turističke agencija. Mislim da je to ispravan put, zato što se na taj način stvaraju određeni klasteri na nivou turističke destinacije gdje vi kao određeno udruženje imate mnogo veću snagu kada se obraćate bilo kom subjektu na nivou destinacije ili mjesta. Ukoliko postoje komunalni problemi ili drugi na nivou destinacije, normalno je da je veći značaj kada se ne obraćate partikularno nego na nivou određenog klastera i udruženja. Mislim da je to prvi korak kada je u pitanju ovakav vid razvojne strategije gdje je TO na dobrom putu. Mišljenja sam da sve TO na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou treba da imaju svoj osnovni zadatak a to je vođenje turističke politike. One ne mogu da budu administrativne institucije već ključni stejk-holder koja će targetirati osnovne pravce razvoja turizma na nivou destinacije, kazao je dr Županović.

FAKULTET ZA MENADŽMENT I GRADSKA TURISTIČKA ORGANIZACIJA

Fakultet za menadžment uspostavio je saradnju sa gradskom TO, kako objašnjava prof dr Županović, na polju digitalnog marketinga.

-U planu su i određene obuke, ali i saradnja sa aspekta strateškog pristupa. Uspostavili smo jako dobar odnos koji ćemo vremenom razvijati kako bi dostigli nivo za koji smatram da je neophodan kada je u pitanju saradanja naučnih isntitucija i turističkih organizacijau lokalnoj zajednici. Takav razvoj treba svima nama da bude cilj, objasnio je dr Županović.

Pomirenje teoretskog i praktičnog znanja, privrede i obrazovanja u visoko obrazovnim institucijama od presudnog je značaja u formiranju kvalitetnog budućeg turističkog poslenika, kazao je dr Županović profesor Strateškog menadžmenta turističke destinacije na Fakultetu za menadžment.

–Trudim se da studenti što više rade praktično kroz projektne radove, da to budu primjeri iz prakse koje će oni sutra moći da primjene na nivou kompanije gdje rade ili u okviru privatnog biznisa ako ga imaju u oblasti turizma. Osnovne stvari koje studenti moraju da znaju su iz oblasti upravljanja održivim turizmom, upravljanja jediničnim propitom o turizmu, iz upravljanja projektima i investicijama, da na primjeru izračunaju kada će im se neka investicija u turizmu vratiti jer to nije isto kao investicija iz neke druge oblasti. Trudimo se da što više gostujućih predavača involviramo u nastavni proces. Tokom ovog mjeseca će upravo gostujući predavač na predmetu Strateški menadžment turističke destinacije biti gospodin Nikola Milić, vlasnik i direktor kompanije Casa del mar koja se bavi upravljanjem malim hotelima koji treba da budu dominantni na nivou Boke Kotorske. Tu mislim prevashodno na Kotor i Herceg Novi. Tokom decembra ćemo imati gostovanje Rajka Uskokovića, direktora kompanije Valgo Montenegro koji će govoriti o valorizaciji supra strukture na nivou turističke destinacije, konkretno kada je u pitanju prostor Bijele, najavio je prof dr Ivo Županović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close