Култура

DRAGAN PEČURICA I TIHOMIR KONJEVIĆ IZLAŽU U GRADSKOJ GALERIJI – MEDITERAN SLIKAN I STVARAN DUŠOM

Izložba dvojice Novljana,  Dragana Pečurice i Tihomira Konjevića, biće otvorena večeras u gradskoj galeriji „ Josip Bepo Benković“

Dragan Pečurica se predstavlja slikama za koje književnik Miraš Martinović  piše da su  opus temeljen na stvarnost posmatranoj kroz imaginaran i nadrealan svijet, a tematski vezane za podneblje u kojem Pečurica živi.  Martinović dodaje i da  sva platna donose notu mistike i priče i  podstiču na razmišljanje. Uz sve to, Pečuricina platna se odlikuju jednostavnom figuralnošću, nisu pretrpana tako da  izgleda kao da je autor ostavio prostora da sami domaštamo sliku ili slici da se  sama  dorađuje.

Martinović je u pravu i kada bilježi da Pečurica ima prepoznatljiv rukopis  koji smo do sada otkrivali na  dvije izložbe organizovane u Dvorani „Park“ i Matici crnogorskoj  ali i tokom podgoričkih susreta sa likovnom publikom  na Dvorcu Petrovića i KIC-u Budo Tomović.

O radovima Tihomira Konjevića na kojima autor  kombinuje uspješno  slikarske tehnike i različite materijale piše sociolog kulture i novinar Miloš Jokić. Prema njegovim riječima  Konjević  maksimalno koristi ljudska čula i kombinovane  tehnike  i time stvara autentičan identitet Mediterana.

Kroz trodimenzionalnu formu, impozantna remek djela oblikuje umjetničko-estetskim bravurama koristeći prirodu, zapravo njene funduse: gips, drvo, kamen, staklo… one materijale  Bogom dane s kojima se uistinu može ovjekovječiti uvijek skladan spoj umjetnosti i prirode.

Izložbu Dragana Pečurice i Tihomira Konjevića otvoriće u gradskoj Galeriji u 19 i 30 kustos Jasmina Žitnik, a zainteresovana likovna publika moći će da je pogleda do  22. oktobra.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close