Друштво

ЕПЦГ ДЕФИНИТИВНО ВЛАСНИК ОБЈЕКТА „ВЕКТРА БОКЕ“ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Апелациони суд Црне Горе одбио је као неосновану жалбу фирме “Вектра Бока” у реорганизацији, у власништву Драгана Брковића, и тиме потврдио пресуду Привредног суда којом је објекат површине 211 квадрата у катастарској општини Топла у Херцег Новом, припао Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ) због неплаћених рачуна за струју двију Брковићевих фирми, преносе Вијести.

“Вектра Бока” је од 2012. године остала дужна 242.047 еура за неплаћену струју ЕПЦГ, односно тадашњој функционалној цјелини Снабдијевање, али и Брковићева друга компанија “Вектра Јакић” додатних 167.992 еура.

За измирење овог дуга тужена “Вектра Бока” је по основу протокола о плаћању гарантовала хипотеком за простор површине 211 квадрата у Херцег Новом.

Процијењена вриједност спора пред првостепеним Привредним судом била је 1. 057. 735 еура, а ту пресуду у корист тужиоца – Електропривреде донијела је судија Дијана Раичковић 15. јуна ове године.

Вијеће Апелационог суда, којим је предсједавала Катарина Ђурђић, одбило је жалбу “Вектра Боке” као неосновану.

С обзиром на то да тужена Вектра Бока није поштовала одредбе протокола из половине 2012. године, сходно уговору о хипотеци, спроведен је поступак вансудске продаје којом је ЕПЦГ након 10 јавних покушаја продаје, купила објекат за 560.000 еура.

ЕПЦГ је узалуд раније од суда тражио излучење ове непокретности из стечајне масе Вектра Бока и да се да потврда да је електроенергетска компанија власник. Због тога је државна енергетска компанија покренула посебни парнични поступак пред Привредним судом.

Имајући у виду да је током првостепеног поступка ЕПЦГ доказала право својине, Апелациони суд је утврдио да је Привредни суд “правилно поступио када је закључио да су испуњени кумулативно прописани услови из члана 112. Закона о својинско-правним односима за предају предметне непокретности”. Утврђено је да потраживање ЕПЦГ није наплаћено, због чега је крајем септембра 2014. године закључен уговор о купопродаји непокретности, након спроведеног поступка вансудске продаје. Објекат процијењене вриједности од 1.057.735 еура, Електропривреда је вансудски купила за 560.000 еура.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close