ДруштвоКултура

EPK 2021 – PROJEKAT OD NACIONALNOG ZNAČAJA

Veliki broj institucija, gradova i organizacija do sada su zvanično podržali Knjigu aplikacije – Bid Book – za kandidaturu Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

Tako je Vlada Crne Gore nedavno hercegnovsku kandidaturu proglasila projektom od nacionalnog značaja i dala višestruke garancije uključujući i značajna finasijska sredstva u iznosu od 25 milona eura, a predsjednik države je, uz aktivnu podršku projektu, stao na čelo počasnog odbora-podsjećaju iz Press službe Opštine.

Osam različitih ministarstava – kulture, ekonomije, održivog razvoja i turizma, vanjskih poslova i evropskih integracija, prosvjete, finansija, odbrane i informatičkog društva i telekomunikacija – podržali su konkretne projekte u procesu aplikacije. Naši prvi susjedi Tivat, Kotor i Budva su odlučili da snažno stanu uz Herceg Novi kao gradovi partneri u okviru modela Kreativni region Boka Kotorska, a uz njih razvijena je i konkretna projektna saradnja sa Podgoricom, Barom, Ulcinjem i Cetinjem. Projekat su podržali regionalni i evropski gradovi-partneri: Dubrovnik, Trebinje, Ljubljana, Bolonja. Koncepti saradnje su razmenjeni sa Monsom, Donostia/San Sebastijanom, te grčkim kandidatima Elefsinom, Kalamatom, Rodosom i rumunskim gradovim Temišvarom, Bukureštom, Baja Marom i Kluž Napokom, koji su finalisti za titulu EPK. Uz to, sa gradom Temišvarom, koji je upravo i osvojio titulu EPK, razmijenjene su podrške bazirane na konkretnoj dugoročnoj projektnoj saradnji.  “Herceg Novi 2021” su podržali i Evropska asocijacija festivala, Asocijacija najljepših zaliva svijeta , Citizens for Europe, Musopen, AVC Group, te Privredna komora Crne Gore, Turistička organizacija Crne Gore, kao i sve tri vjerske zajednice u Boki Kotorskoj – pravoslavna, islamska i katolička. Impozantan spisak onih koji su zvanično stali uz projekat Herceg Novi 2021, te činjenica da su u posljednjih devet  mjeseci osnovani Savjet za kulturu, Sekretarijat za kulturu, napravljena nova Strategija razvoja kulture i imenovan sekretar za kulturu, potvrđuju koliko je napora i želje uloženo u ovaj projekat i sa koliko predanosti cijeli grad, regija i država podržavaju hercegnovsku kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

Podsjećamo, revidovana Knjiga aplikacije predata je Evroskoj komisiji u Briselu 8. septembra. Za 30.septembar najavljena je posjeta predsjednika i jednog člana žirija, u pratnji dva člana Evropske komisije. Riječ je o  krajnje protokolarnoj i preciznoj utvrđenoj agendi koja ulazi u ocjenu kandidature. Potomi slijedi  13.oktobar, dan kada članovi delegacije Herceg Novog brane tada već pročitanu knjigu.  Neformalna objava titulara očekuje se 13. najkasnije 14. oktobra.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close