Друштво

ЈЕРЕЈ МИЉАНИЋ: ПОЗИВ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИМА ХЕРЦЕГ НОВОГ ДА СЕ ПРИДРУЖЕ „АКАДЕМСКИМ ЛИТИЈАМА“

У Цркви Светог Вазнесења Господњег на Топлој синоћ је у присуству великог броја вјерника служен молебан поводом Видовдана. У свечаној атмосфери, како и приличи овом празнику , вјерници су се спонтано окупили у порти Цркве. Након молебана  упутили су се самоиницијативно ка Цркви Светог Архангела Михаила. 

На Белависти су их сачекала два припадника полиције, упозоривши их  на поштовање мјера Националног координационог тијела и замолили  да се разиђу.  Исту молбу упутио је и отац Никола Тодоровић. Он је окупљене  питао: „Бранимо ли светиње“, а одговор је био „Бранимо“ и „ Не дамо светиње“. Отац Никола је позвао окупљене да поздраве полицајце. Људи су се разишли са Белависте и вратили се у храм Светог Спаса на Топлој.  

Према ријечима протојереја Николе Тодоровића, староградског пароха,  ријеч је о дивној цјелодневној  прослави Видовдана  не само у Херцег Новом већ и  широм Црне Горе, Косова и Метохије , региона и  дијаспоре:

  – Ми  смо прославили Видовдан, служили смо молебан  од 20 часова. То је био спонтана наша реакција да прославимо велики празник и освјежимо помен свим страдалним јунацима од  Цара Лазара до наших дана. Сабрали смо се да испоштујемо мјере и благослов Митрополита Амфилохија   да нема литија. Нисмо очекивали оволико људи. У Цркви на Топлој служили смо отац Зоран  и ја и одржали помен свим жртвама од Косовске битке до данашњих дана. У атмосфери „радосне туге“ и уз помен тих догађаја у историји, свједочимо у данашњем времену  сличну  историјску причу, као што је свој избор потврдио Цар Лазар и ми смо потврдили да будемо уз Цркву и свој народ и одржали смо молебан. После молебана отац Зоран је говорио дивну бесједу о Видовдану , о путу Светог Саве  и Цара Лазара и Крсту који је нама дат да га  изнесемо. То је била надахнута бесједа. Прочитана је и бесједа Владике Николаја који је у Лондону  1916. године говорио о тадашњој ситуацији у нашем народу и упоредио са Ћеле кулом као симболом страдња и истовремено васкрсења. Јучерашња прослава почела је на Видовом врху што обавезује да  слободно исповиједимо своју вјеру и све што приличи томе, поручио је отац Никола Тодоровић.

Јереј Зоран Миљанић је поручио да је глас народа – глас Божји, да Бог проговара у свим генерацијама, “тако да сви ми добијамо благослов и осјећање да је Бог присутан међу нама”.

– Литије су у нама пробудиле осјећање божанског присуства које ће да нас укријепи, да нам да снаге. Та наша велика литија је литија усхођења  ка Богу , не треба да има само форму класичне литије, она представља свеукупно дисање живота народа, осјећање молитвено, када човјек дотакне у дубоким размишљањима и каже „Ја ћу бранити светиње и одужићу се прецима“. И тако дође да се та литија продужи и на другим пољима.  И гледајући нашу браћу интелектуалце у Црној Гори,  користим прилику  да позовем све Новљане, посебно, писце, докторе, инжењере, студенте, сву омладину  да узму иницијативу  у циљу очувању и одбране  светиња, као светости живота – позвао је отац Миљанић, људе од ауторитета да се потпишу и предводе одбрану Светиња у једној великој „академској литији“, којој се придружује све више интелектуалаца у Црној Гори.  

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close