Društvo

JEREJ MILJANIĆ: POZIV INTELEKTUALCIMA HERCEG NOVOG DA SE PRIDRUŽE „AKADEMSKIM LITIJAMA“

U Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj sinoć je u prisustvu velikog broja vjernika služen moleban povodom Vidovdana. U svečanoj atmosferi, kako i priliči ovom prazniku , vjernici su se spontano okupili u porti Crkve. Nakon molebana  uputili su se samoinicijativno ka Crkvi Svetog Arhangela Mihaila. 

Na Belavisti su ih sačekala dva pripadnika policije, upozorivši ih  na poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela i zamolili  da se raziđu.  Istu molbu uputio je i otac Nikola Todorović. On je okupljene  pitao: „Branimo li svetinje“, a odgovor je bio „Branimo“ i „ Ne damo svetinje“. Otac Nikola je pozvao okupljene da pozdrave policajce. Ljudi su se razišli sa Belaviste i vratili se u hram Svetog Spasa na Toploj.  

Prema riječima protojereja Nikole Todorovića, starogradskog paroha,  riječ je o divnoj cjelodnevnoj  proslavi Vidovdana  ne samo u Herceg Novom već i  širom Crne Gore, Kosova i Metohije , regiona i  dijaspore:

  – Mi  smo proslavili Vidovdan, služili smo moleban  od 20 časova. To je bio spontana naša reakcija da proslavimo veliki praznik i osvježimo pomen svim stradalnim junacima od  Cara Lazara do naših dana. Sabrali smo se da ispoštujemo mjere i blagoslov Mitropolita Amfilohija   da nema litija. Nismo očekivali ovoliko ljudi. U Crkvi na Toploj služili smo otac Zoran  i ja i održali pomen svim žrtvama od Kosovske bitke do današnjih dana. U atmosferi „radosne tuge“ i uz pomen tih događaja u istoriji, svjedočimo u današnjem vremenu  sličnu  istorijsku priču, kao što je svoj izbor potvrdio Car Lazar i mi smo potvrdili da budemo uz Crkvu i svoj narod i održali smo moleban. Posle molebana otac Zoran je govorio divnu besjedu o Vidovdanu , o putu Svetog Save  i Cara Lazara i Krstu koji je nama dat da ga  iznesemo. To je bila nadahnuta besjeda. Pročitana je i besjeda Vladike Nikolaja koji je u Londonu  1916. godine govorio o tadašnjoj situaciji u našem narodu i uporedio sa Ćele kulom kao simbolom stradnja i istovremeno vaskrsenja. Jučerašnja proslava počela je na Vidovom vrhu što obavezuje da  slobodno ispovijedimo svoju vjeru i sve što priliči tome, poručio je otac Nikola Todorović.

Jerej Zoran Miljanić je poručio da je glas naroda – glas Božji, da Bog progovara u svim generacijama, “tako da svi mi dobijamo blagoslov i osjećanje da je Bog prisutan među nama”.

– Litije su u nama probudile osjećanje božanskog prisustva koje će da nas ukrijepi, da nam da snage. Ta naša velika litija je litija ushođenja  ka Bogu , ne treba da ima samo formu klasične litije, ona predstavlja sveukupno disanje života naroda, osjećanje molitveno, kada čovjek dotakne u dubokim razmišljanjima i kaže „Ja ću braniti svetinje i odužiću se precima“. I tako dođe da se ta litija produži i na drugim poljima.  I gledajući našu braću intelektualce u Crnoj Gori,  koristim priliku  da pozovem sve Novljane, posebno, pisce, doktore, inženjere, studente, svu omladinu  da uzmu inicijativu  u cilju očuvanju i odbrane  svetinja, kao svetosti života – pozvao je otac Miljanić, ljude od autoriteta da se potpišu i predvode odbranu Svetinja u jednoj velikoj „akademskoj litiji“, kojoj se pridružuje sve više intelektualaca u Crnoj Gori.  

Povezane Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Close