Култура

ЕСАД РИБИЋ ЈОШ ЈЕДАН ГОСТ НА ХСФ-у А НОВЉАНИ ГОСТИ “ОТВОРЕНИХ КОТОРСКИХ ТРГОВА”

Удружење љубитеља стрипова „Херцегновски стрип фестивал“ (ХСФ) учествоваће у овогодишњем програму „Отворени которски тргови“ који организује Општина Котор. Изложба оригиналних плаката ХСФ-а са мотивима Херцег Новог и Боке, која су дјела досадашњих специјалних гостију овог фестивала биће одржана на „Пјаци од Кина“ у петак, 21. августа од 09:00 до 11:30 часова. Изложбу ће пратити и радионица стрипа коју ће водити директор Удружења, ликовни умјетник и стрип цртач, Никола Ћурчин.

Уз ову најаву из ХСФ-а потврђују и долазак хрватског умјетника Есада Рибића – још једног специјалног госта 14. Херцегновског стрип фестивала који ће се одржати од 4. до 9. септембра на више локација у Херцег Новом. Рибић је тренутно запослен у једној од највећих издавачких кућа свијета – америчком МАРВЕЛ, а аутор је између осталог култних стрипова као што су Силвер Сурфер „Реквијем“, Субмаринер „Дубине“, или Тор „Крвник Богова“ .

„Ово је први пут да ће се ХСФ представити неким од својих садржаја у Котору, и велико нам је задовољство што је наш програм један од изабраних на Јавном позиву који је расписао Секретаријат за културу, спорт и друштвене дјелатности Општине Котор. Поред досадашњих сјајних радова, на изложби на Пјаци од Кина ћемо премијерно приказати и неке од плаката рађених за предстојеће, XИВ издање Херцегновског Стрип Фестивала које ће се одржати од 04. до 09. септембра“, саопштавају из ХСФ-а. Уз констатацију да је до отварања 14. издања ХСФ-а остало свега три седмице, организатори једне од најважнијих културних манифестација у нашој земљи, подсјећају да се посљедње припреме одвијају уз будно праћење ситуације везане за пандемију вируса ЦОВИД-19.

„Оно што се са сигурношћу може рећи је да постоји велики ентузијазам код свих планирани специјалних гостију, и да већ сада можемо додатно потврдити долазак великана као што су Гленн Фабрy, први добитиник награде Еиснер који ће гостовати на фестивалу, Вилиам Симпсон, свима добро познато заштитно лице Фестивала, те Артyом Тракханов, велика звијезда издавачке куће Имеџ. Уз њих, огромна је част најавити Есада Рибића, једног од највећих свих времена са простора Балкана, и дефинитивно једног од највећих у свјетским оквирима у овом тренутку. Ријеч је о вансеријском цртачу који је својим сликарским стилом одавно опчинио планету. Поред већ поменутих суперхероја радио је и на Конану, Фантастичној четворци, Осветницима, Панишеру, Гамори, Тајним ратовима, Грађанском рату, Икс људима, Икс форсу, Вулверину, Ултиматсима и још много наслова. Његова биографија заслужује повећу колумну или седмични фељтон, и биће посебан ужитак дијелити стриповске дане са њим у Херцег Новом“, поручују из ХСФ-а.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close