ДруштвоЕкономија

ESTONCI ODUSTALI OD KUPOVINE VELIKOG DOKA U BIJELOJ

Estonska kompanija Baltik art odustala je od kupovine velikog doka Jadranskog brodogradilišta Bijela. Sve je manje posla za 183 radnika koliko ih je ostalo nakon uvođenja stečaja u ovo novsko brodoremontno preduzeće, a neizvjesnost oko isplate otpremnina i zaostalih dugovanja, odustajanjem  Estonaca  se nastavlja.

-Na nedavno održanom sastanku direktor Petar Tušup nam je pročitao dopis koji su poslali iz kompanije Baltik art, koji su bili prvorangirani na tenderu za prodaju imovine Brodogradilišta. Estonci su odustali od kupovine doka, a razlog je kako su naveli,  skup transport i kompletna priprema za tegljenje. Kako nezvanično saznajemo, počeće pregovori sa drugorangiranom kompanijom-kazao je  predsjednik Sindikata bjelskih brodograditelja Mladen Krivokapić.

Podsjećamo, na tender za prodaju imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela stiglo je šest ponuda. Estonci su za kupovinu velikog doka sa pripadajućom opremom i alatima ponudili 13,21 milion eura. Litvanska kompanija AB Vakaru laivu gamykla ponudila je za veliki dok 11 miliona eura, a za isti dio imovine  turska kompanija Hat-San iznos od 9,11 miliona eura. MIS Maritime limited corporation za veliki dok sa pripadajućom opremom ponudio je oko 8,56 miliona eura, a turska firma Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm ponudila je 8,38 miliona eura. Nenad Lazović iz Bijele ponudio je za kupovinu poslovnog prostora površine 480 metara kvadratnih 453,61 hiljadu eura.

Dio imovine preduzeća prodavao se po ukupnoj početnoj cijeni od oko 19,71 milion eura. Na prodaju je ponuđena imovina koju čine posebni djelovi poslovne zgrade u privredi, brodogradnji, pomoćne zgrade, kao i oprema za obavljanje djelatnosti. Radnici čekaju da se okonča ova procedura jer bi od prodaje imovine trebalo da im budu isplaćena zaostala dugovanja i otpremnine.  Sadašnji i bivši radnici Brodogradilišta potražuju oko 1,3 miliona eura. Njihov budući angažman zavisiće i od pregovora sa  konzorcijumom Adriatik Marinas i Damen, koji se javio na tender za koncesiju za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina.

Stečaj u Brodogradilištu uveden je 30. juna prošle godine na zahtjev Poreske uprave. Već deset mjeseci obim poslova je minimalan a trenutno su na remontu dva objekta-italijanska barža i školski brod Jadran.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close