Друштво

ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА, 24.МАЈ


Сваке године ЕУРОПАРК федерација са сједиштем у Њемачкој, међународна организација која окупља паркове природе и националне, а члан су и Јиавни паркови и национални паркови Црне Горе, организује бројне промотивне, еколошке и едукативне активности. Ове године, у складу са ситуацијом због пандемије корона вируса, Европски дан паркова обиљежава се онлајн под слоганима #ПарковиЗаЗдравље и Здрави Паркови, Здрави Људи. Поводом Европског дана паркова, сутра (24. маја, у недељу) биће омогућен бесплатан улаз у свих пет црногорских националних паркова, а сви посјетиоци у обавези су да се придржавају привремених мјера и препорука Министарства здравља. И Авантуристички парк на Врбању који сада послује у оквиру Агенције за изградњу и развој биће отворен за викенд 23. и 24. маја, а улаз је бесплатан.

Најављено је да ће едукатори НПЦГ путем онлине порука подсјетити на вриједности паркова Црне Горе, и указати на значај њихове заштите и очувања за данашње и будуће генерације.

Европски дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе (ЕУРОПАРК) с циљем скретања пажње јавности на значај зелених подручја. Овај датум је одабран је као сјећање на проглашење првих европских националних паркова, односно девет националних паркова у Шведској, 24. маја 1909. године.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close