Култура

FILM  IVANA SALATIĆA NA “BELDOCS” FESTIVALU

Dokumerntarni film “Sinovi smo tvog stijenja” reditelja i scenariste Ivana Salatića iz Herceg Novog biće prikazan na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Beldocs”, koje će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu.

Salatićev film “Sinovi smo tvog stijenja”, imao je premijeru u oktobru prošle godine na jednom od najznačajih festivala dokumentarnog filma “DocLisboa” u Lisabonu, a priča o čovjeku kog proganja sumnja da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog italijanskog vojnika. Iako nema konkretnih dokaza da je vojnik tu sahranjen, Božidar smatra da ulegnuće u zemlji predstavlja dokaz tog groba. U nadi da će potvrditi svoju teoriju i uspjeti da očisti zemlju od tog događaja, Božidar se okreće preostalim seljanima koji se sjećaju tih vremena. 

Glavni protagonista filma je Božidar Janković, montažeka je Jelena Maksimović, direktor fotografije Ivan Marković a zvuk potpisuje Jakov Munižaba. Producenti filma “Sinovi tmo tvog stijenja” su Ivan Salatić i Dušan Kasalica ispred “Meander Film”-a, a koproducenti Aleksandra Pavlović, Jelena Angelovski i Stefan Ivančić ispred  “Non Aligned Films” iz Srbije. Film je realizovan uz podršku Filmskog Centra Crne Gore i filmskog fonda u Hamburgu.

U okviru ovogodišnjeg izdanja “Beldocs” festivala biće predstavljeno više od 100 premijernih filmova iz cijelog svijeta podeljenih u 14 selekcija, koji će se prikazivati u više bioskopskih dvorana. Crnogorsku produkciju će na ovom festivalu predstavljati i kratki film Seada Šabotića „Nekome svome“ (“Ours”)

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close