ИздвојеноКултура

FILMSKI CENTAR CG PODRŽAO PROJEKTE IVANA MARINOVIĆA „ŽIVI I ZDRAVI”  I IVANA SALATIĆA „SINOVI SMO TVOG STIJENJA“

 

Filmski centar Crne Gore podržao je  na konkursu za sufinansiranje proizvodnje kinematografskih djela, 23 projekta u različitim kategorijama: razvoj scenarija, razvoj projekta, dugometražna i kratkometražna dokumentarna ostvarenja, kao i dugometražni i kratkometražni igrani film – objavljeno je na sajtu ove ustanove.

Na konkursu za razvoj  projekta je  i projekat „Živi i zdravi“, reditelja Ivana Marinovića, koji je podržan j sa dvadeset hiljada  eura. Riječ je, kako je navedeno,  o komediji mentaliteta sa velikim potencijalom za bioskopski i festivalski plasman, autora koji dobro poznaje ambijent u kom se radnja dešava.

Za projekat „Djeca“, reditelja Nikole Vukčevića, komisija je ocijenila da se radi o „veoma dobro pripremljenom projektu sa jasnim konceptom, vizijom i strategijom daljeg razvoja“. Sredstva opredijeljena za ovo ostvarenje iznose 20.000 eura.  Kao hrabru i važnu priču sa jasno osmišljenim autorskim konceptom, komisija je ocijenila i projekat „Kontraadmiral“, reditelja Mladena Ivanovića, i podržala ga sa 10.000 eura. Projekat „Nehaj“, reditelja Milije Šćepanovića, ocijenjen je kao priča koja ima veliki potencijal, ali čiji se scenario u formalnom smislu mora dalje razvijati, pa su ovom projektu dodijeljena sredstva za razvoj scenarija u iznosu od 3.000 eura.

Šest projekata biće podržano na osnovu odluke  Komisije za kategoriju dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova.

Najveća suma pripala je „Elegiji lovora“, reditelja Dušana Kasalice, a podržani su i „Sirin“, reditelja Senada Šahmanovića,  „Skype“, reditelja Ise Qosje, „Grudi“, rediteljke Marije Perović, zatim  „Dohvati nebo“,reditelja Milutina Darića,  „Zaliv”, reditelja Draška Đurovića, U kategoriji kratkometražnih igranih filmova, podršku je dobio projekat  „Orlovsko gnijezdo“, reditelja Milije Šćepanovića.

DOKUMENTARNI FILM

U kategoriji dokumentarnog filma podržano je  sedam projekata: „Posljednji nomad”,  Petra Glomazića , „Kosovske izbjeglice u Crnoj Gori 1999. godine“ Velibora Čovića, „Triptih o materiji… i filmu“ reditelja Momira Matovića, zatim  „Neprilagođeni, filmski grof“ reditelja Radoslava T.  Stanišića ,  „Sinovi smo tvog stijenja“ Ivana Salatića, „Bibliotekar“ reditelja Branislava Milatovića  i „Ex-YU Rock tragedije“ Danila Marunovića.

RAZVOJ SCENARIJA

Na konkursu za razvoj scenarija podržano je  pet predložaka: „Pad“ Aleksandra Bečanovića, „Povijest svjetlosti“ Ognjena Spahića,  „Strah“ Željka Sošića,  „Dan kad sam prestao da sviram“ Bojana Stijovića, i „Šut“ Jovane Bojović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close