ДруштвоЕкономијаИздвојено

FOTO PRIČA: DOKOVI ODLAZE IZ BIJELE

Veliki i mali dok Jadranskog brodogradilišta Bijela uskoro kreću na nova odredišta; jedan u Litvaniju a drugi u Tursku. S njima odlazi i dio bogate brodograditeljske tradicije Boke, koja je u Bijeloj započela 1927. godine otvaranjem radionice na rtu Pijavica.

-Glavni dio radova na dokovima je završen, što se tiče nas radnika, a u prvoj sedmici avgusta dokovi će da napuste Brodogradilište. Mali dok ide u Tursku pomoću tegljača remorkera, dok će za veliki dok  doći poseban brod na koji će biti utovaren i prevezen do Litvanije- kazao je Mladen Krivokapić jedan od 20-ak radnika koji su bili angažovani na poslovima pripreme dokova za isplovljavanje i predsjednik Sindikata u periodu kada je u ovu firmu uveden stečaj.

-To znači da idemo kući. Osjećamo veliko razočarenje zbog toga što se gasi brodoremontna djelatnost. Znali smo da će do ovoga doći, ali smo sada svjesni da se firma u kojoj smo radili konačno gasi. Idemo na Biro rada. Voljeli bi da zaposlenje nađemo u novoj firmi koja će se baviti remontom jahti i mega jahti ali to će da zavisi od poslodavca, da li će nas zvati -kazao je Krivokapić.
Mali dok, sa pripadajućom opremom, prodat je turskoj kompaniji „Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited“ po cijeni od 2,1 milion eura. Dug je 148 metara, kapaciteta podizanja je 10 000 tona a kapacitet dizalica je 2, 7 tona.
Veliki dok kupila je litvanska kompanija AB “Vakaru Laivu Gamikla“ za 11 miliona eura. Veliki dok je u Bijeloj od 1976. godine i bio je najveći plutajući dok u velikoj Jugoslaviji sa kapacitetom dizanja od 33 000 tona. Kupljen je svojevremeno u Njemačkoj za 44 miliona maraka.
Remont velikog i malog doka obavili su u proteklom periodu, u saradnji sa kooperantskim firmama, radnici brodogradilišta koji poodavno rade za minimalac od 193 eura.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close