ИздвојеноКултура

GALA KONCERT U ZAVRŠNICI PROSLAVE 70 GODINA MUZIČKE ŠKOLE ODUŠEVIO PUBLIKU

Dva virtuoza na klaviru i gitari,Boris Kraljević i Goran Krivokapić, nastupom na sceni Dvorane “Park” u pratnji Zagrebačkog kvarteta završnim Gala koncertom zaokružili su proslavu jubileja,70 godina postojanja  i rada Muzičke škole Herceg Novi.  U njihovom sjajnom izvođenjustilski šarolikogrepertoara sačinjenog od djela poznatih kompozitora Sorkočevića, Bokerinija i Dvoržaka, publika je uživala gotovo dva sata uz duge i snažne aplauze koji su pozivali na bis.

-Izvanredne kompozicije različitog stila i temperamenta, različite estetike, odlično se uklapaju sa najvažnijim preduslovom da su dobro izvedene. Radi se o djelima koja su izuzetno popularna i uvijek izazivaju veliki interes, i po reakcijama publike i lično, smatram da je to bio jako dobar izbor rekao je nakon koncerta maestro Boris Kraljević  te dodao da je  njegova ideja bila da da se umjetnici iz Hrvatske, za koje se ljetos na Danimamuzike uvjerio da su muzičari visokog nivoa, predstave djelom hrvatskog kompozitora.

-To je moglo da bude možda nešto potpuno drugačije, nešto što je napisano u XX ili čak XXI vijeku, zašto da ne, svejedno bi Bokerini nakon toga odlično zvučao. Mislim da je to bio jako dobar contrast sa Dvoržakovim klavirskim kvintetom koji je opet jedan od sa razlogom najpopularnijih I najljepših kvinteta, objasnio je Kraljević uz komentar da je zajednički nastup  s Goranom Krivokapićem i Zagrebačkim orkestrom bio  izuzetno uspješan.

-To je bila jedna divna razmjena mišljenja i energija i uživali smo od prvog momenta, rekao je Boris Kraljević ocjenivši da Goran Krivokapić spada u sam vrh umjetnosti svjetske gitarističke scene.

U osvrtu na publiku, Boris Kraljević je  podsjetio da je njegova publika takođe  u Podgorici, Sarajevu, Moskvi i Singapuru ali da je susret s publikom u rodnom gradu za njega specijalan.

– Velika je odgovornost, veliko uzbuđenje i najveća  radost i ja sam presrećan što je sve lijepo prošlo i što je publika ovako lijepo reagovala.

Goran Krivokapić ima iste utiske.

-Mislim da je bilo jako lijepo večeras. Vrlo mi je drago što sam bio naproslavi 70 godina Muzičke škole, gdje sam I krenuo sa nastavom gitare u klasi Mića Poznanovića, da sam bio na koncertu, da sam  nastupio sa BorisomKraljevićem I sa Zagrebačkim kvartetom na istom koncertu”.

-Kad nastupate kod kuće nakon toliko vremena uvijek postoji neko dodatno uzbuđenj, dodao je  Krivokapić, izražavajući posebno zadovoljstvo što je pozvan da svojim nastupom obilježi jubilej škole u kojoj je dobio odlično početno obrazovanje.

-Školovanje  u Herceg Novom mi je značilo jako puno, jer to su bile moje prve godine upoznavanja sa instrumentom i sa muzikom uopšte i to je nešto što me nekako i dan danas prati. Mislim da je kvalitet obrazovanja koji sam dobio bio jakodobar. To sam tek naučio da cijenim i da vrjednujem u nekim mnogo kasnijim godinama. Naravno, uvijek mi je bilo lijepo u Muzičkoj školi, ali teksam puno kasnije naučio da sagledam u stvari kolika je vrijednost ovog našeg sistema muzičkog obrazovanja.” –rekao je Krivokapić koji se od 2010. i sam bavi pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji u Kelnu.

Violinista Zagrebačkog kvarteta Davor Filips, izjavio je da im je bila izuzetna čast što ih je Boris Kraljević pozvao na obilježavanje ovako značajnog jubileja.

-Publika vam je odlična, već smo ovdje sviralil jetos na festivalu Dani muzike i stvarno mi je uvijek lijepo doći ovdje . Evo ja sam drugi put u Herceg Novom I nadamo se da ćemo i dalje dolaziti isarađivati, jer na kraju,imate ovako vrhunske soliste Borisa  i Gorana, tako da mislim da će se saradnja svakako nastaviti, rekao je Filips uz podsjećanje da I njihov ansambl u ovoj godini takođe slavi izuzetno značajan jubilej – stogodišnjicu postojanja te da je sreća I čudo da je jedan takav kamerni ansambl opstao u balkanskim uslovima gdje nije lako njegovati kulturu na način da opstane sto godina.

Nakon uspješnog završnog Gala koncerta kojim je zaokružena proslava jubileja, direktorica Muzičke  škole Jovanka Veljović podsjetila je da su se za organizaciju programa jubileja posvećeno pripremali tokom čitave godine jer su htjeli  da sve bude na visokom nivou.

Sudeći po reakcijama gostiju, publike, profesora i učenika nakon svih šest programa u tome su i uspjeli.

Autor naslovne i fotografija u tekstu: Alexandar Rosić

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close