ИздвојеноКултура

GALA KONCERT U ZAVRŠNICI PROSLAVE 70 GODINA MUZIČKE ŠKOLE U HERCEG NOVOM

Završni gala koncert kojim će biti  zaokružen niz od šest odličnih  programa upriličenih povodom proslave 70 godina života hercegnovske Muzičke škole, na kome će uz sjajni Zagrebački kvartet nastupiti dvojica izuzetnih Novljana gitarista Goran Krivokapić i pijanista Boris Kraljević, biće održan večeras (14. decembar) u Dvorani “Park” od 19 sati. Na programu  su Sorkočevićeva Simfonija za gudače, zatim Bokerinijev  Gitarski kvintet  i Dvoržakov Klavirski kvintet .

Koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda 25. aprila 1919. osnovan  je Zagrebački kvartet koji su činili  violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tokom devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak muzičara  a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips i Martin Jordan.

Zagrebački kvartet je odsvirao preko 4.000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao npr. Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd. U mnoštvu  priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” dodjeljena 2009 godine.

Goran Krivokapić,  započeo je svoje muzičko školovanje kada je imao osam godina sa Mićom Poznanovićem u Muzičkoj školi u Herceg Novom u Crnoj Gori i nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Srđana Tošića . Svoju prvu internacionalnu nagradu osvojio je sa četrnaest godina, a zatim je nastavio pa zaslužio  i dvije na najprestižnijim gitarskim takmičenjima – “Guitar Foundation of America” (GFA) u Kanadi u Montrealu i “Dr. Luis Sigall International Competition of Musical Performance” u Vinji del Mar u Čileu 2004.godine. Nastupao je  po cijeloj Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Rusiji i na prestižnim scenama u Concertgebouw u Amsterdamu,  Čajkovski Sali u Moskvi, Lubkovic palati  u Beču i Auditorio Conde Duque u Madridu. Kao izvođač i predavač Goran Krivokapić je čest gost (i kao solista i kao član Montenegrin Guitarist Duo-a sa Danijelom Cerovićem) mnogih internacionalnih festivala.

Boris Kraljević, pijanista  je  međunarodnog ugleda. Nižu muzičku školu  završio je u rodnom gradu Herceg Novom (klasa Milene Lučić), srednju u Sarajevu (klasa Nede Stanković), a redovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu ,,Čajkovski” u Moskvi, u klasi prof. Lava Naumova. Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim  i međunarodnim takmičenjima, osvajajući prve i specijalne nagrade, a potom su uslijedili i nastupi u mnogim zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije, na kojima je izvodio resitale i klavirske koncerte, svirajući često i kao član kamernih sastava u prestižnim koncertnim dvoranama (,,Musikverein” u Beču, Palata Ujedinjenih nacija u Ženevi, Konzervatorijum ,,Čajkovski” u Moskvi, Operska kuća u Kairu i Operska kuća u Ho Ši Min Sitiju, ,,Teatro Solis” u Montevideu, ,,Rudolfnum“ u Pragu, Dvorana ,,KUMHO” i Centar umetnosti u Seulu, Dvorana ,,KIOI” u Tokiju). Sarašivao je sa Simfonijskim orkestrom Rusije, Orkestrom ,,Praški virtuozi”, Simfonijskim orkestrom Sajgona i Tokijskim ansamblom na međunarodnim festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Češkoj Republici, Italiji, Južnoj Koreji, Vijetnamu i Japanu, i nastupao  s orkestrima i ansamblima iz Pariza, Harkova, Varšave, Firence, Kaira, Singapura, Tokija, Ho Ši Min Sitija (Sajgona), Detmolda, Skoplja, Sarajeva, Mostara, Niša, Beograda, kao i s moskovskim Gudačkim kvartetom ,,Glinka” i varšavskim Kvartetom ,,Prima Vista”.  Kraljević  od 2006. godine živi i predaje u Singapuru.  Direktor je i selektor hercegnovskog festivala  Dani muzike.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close