Култура

ГОРАН КОМАР: О МОКРИНАМА КАО О БОКЕШКОМ ГРАДУ У СЕЛУ

„Мокрине код Херцег Новог – Бокешки град у селу“ наслов је нове књиге нашег суграђанина,  публицисте, др  Горана Комара.  Промоција је заказана за сутра (1. август) а биће организована уз цркву Светог Пророка Илије у Мокринама након вечерње службе у 18 сати.

Аутор, Горан Комар наглашава да је  покровитељ овог издања Никола Никша Гојковић, велики ктитор на Мокринама, који брине о парохијалној и другим црквама не само у овом селу. С обзиром на ово значајно спонзорство,  књига која је  и иначе  занимљиво конципирана јесте и својеврсна,   луксузна фотомонографија Мокрина.

Мокрињани су били  вјешти градитељи па камене фасаде њихових кућа прије припадају урбаном изгледу  Његошеве улице у Херцег Новом или дубровачком Страдуну него селу, објашњава Комар. Додаје и да  је окосница архивског и историографског дијела, лежи у нотама од соли.

-То су прецизни пописи домаћина, глава фамилија Мокрина који су припремани најчешће на млетачку нову годину, 1. марта. Сврха је била да се  одреди количина  соли која је потребна  херцегновским насељима пописивани житељи Мокрина и свих осталих насеља Топаљске комунитади.

Уз најаву промоције и једна занимљивост – до цркве Светог пророка Илије стиже се пјешке, ријеч је о  петнаестак минута хода. Мокрињани знају, а за оне који  први пут долазе, куриозитетно је, каже Комар да ће  књиге и све остало што је потребно бгити допремљено на традиционалан начин – на коњу.

Након сутрашње промоције на Мокринама  ново дјело др Комара биће представљено и пред херцегновском публиком. 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close