Kultura

GORAN KOMAR: O MOKRINAMA KAO O BOKEŠKOM GRADU U SELU

„Mokrine kod Herceg Novog – Bokeški grad u selu“ naslov je nove knjige našeg sugrađanina,  publiciste, dr  Gorana Komara.  Promocija je zakazana za sutra (1. avgust) a biće organizovana uz crkvu Svetog Proroka Ilije u Mokrinama nakon večernje službe u 18 sati.

Autor, Goran Komar naglašava da je  pokrovitelj ovog izdanja Nikola Nikša Gojković, veliki ktitor na Mokrinama, koji brine o parohijalnoj i drugim crkvama ne samo u ovom selu. S obzirom na ovo značajno sponzorstvo,  knjiga koja je  i inače  zanimljivo koncipirana jeste i svojevrsna,   luksuzna fotomonografija Mokrina.

Mokrinjani su bili  vješti graditelji pa kamene fasade njihovih kuća prije pripadaju urbanom izgledu  Njegoševe ulice u Herceg Novom ili dubrovačkom Stradunu nego selu, objašnjava Komar. Dodaje i da  je okosnica arhivskog i istoriografskog dijela, leži u notama od soli.

-To su precizni popisi domaćina, glava familija Mokrina koji su pripremani najčešće na mletačku novu godinu, 1. marta. Svrha je bila da se  odredi količina  soli koja je potrebna  hercegnovskim naseljima popisivani žitelji Mokrina i svih ostalih naselja Topaljske komunitadi.

Uz najavu promocije i jedna zanimljivost – do crkve Svetog proroka Ilije stiže se pješke, riječ je o  petnaestak minuta hoda. Mokrinjani znaju, a za one koji  prvi put dolaze, kuriozitetno je, kaže Komar da će  knjige i sve ostalo što je potrebno bgiti dopremljeno na tradicionalan način – na konju.

Nakon sutrašnje promocije na Mokrinama  novo djelo dr Komara biće predstavljeno i pred hercegnovskom publikom. 

Tags

Povezane Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Close