ДруштвоКултура

GOST CIKLUSA DRUGAČIJI: ZORAN KESIĆ: GOVORIM ISTINU U OBLANDI SMIJEHA

Zoran Kesić, tv voditelj, šoumen, glumac, a prema vlastitoj ocjeni prvenstveno novinar,  autor regionalno popularnih emisija „Ozbiljne vesti“, „Dezinformator“, „Fajront republika“ i „24 minuta sa Zoranom  Kesićem“ bio je gost ciklusa  razgovora „Drugačiji“  koje vodi dramski pisac, direktor Herceg festa, Stevan Koprivica.

Ocjenom da ove emisije publika doživljava kao oštru kritiku vlasti, emisije koje pogađaju pravo u centar, podsećanjem da je Kesić dobitnik  nagrade “Stanislav Staša Marinković”, koja se dodjeljuje za osvajanje medijskih sloboda, Koprivica je otvorio skoro dvočasovnu živu priču. Kroz razgovor su se potom smjenjivali, osim smijeha i zapitanost o vremenu danas, o politici, budućnosti, podjelama na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru. Bilo je ljekovito, s pomalo gorkim ukusom, koji dobra satira nužno ostavlja na nepcima i u mislima.

– Taj epitet hrabrost se često vezuje za našu emisiju, ali ona ne bi mogla ni da funkcioniše da nije oštra i direktna, u satiričnoj oblandi. Dolazimo do situacije da smo hrabri jer na jedan od mogućih načina pravimo emisiju. To je po meni dokaz da medijskih sloboda zapravo i nema, bilo je Kesićevo objašnjenje skoro jednoglasnih pohvala koje njegovi televizijski projekti dobijaju.

– Po meni to nije hrabrost  jer težim društvu u kome će biti očekivano, normalno i poželjno, da ima ne jedna  nego deset takvih emisija koje kritikuju one koji odlučuju o našim sudbinama . Moje mišljenje je da onaj koji dospije do te mekane i udobne fotelje sa tom foteljom nosi i odgovornost da bude kritikovan, poručio je Kesić.

Koprivica  je  podsjetio da je smijeh kolektivna stvar, a da smo sami kada plačemo, i potom tražio da Kesić, s obzirom na iskustvo koje ima i uspjeh koji ostvaruje,  definiše  šta je to što može da natjera ljude da se kolektivno smiju i budu jači od problema, jer emisija „ 24 minuta“ upravo nudi   kolektivnu superiornost –smijemo da se smijemo.

– Postoje stereotipi i standardi u humoru. To su  muško-ženske teme, tabu teme, tabu ličnosti, lijepo je šaliti se na račun institucija koje djeluju kao nedodirljive, poput crkve,  to uvijek „upali“. Sve te institucije,  teme i  ličnosti koje žele da zadrže auru ozbiljnosti, ako se „sprdate“  sa njima, automatski izazivate u slušaocu ili gledaocu  lijep efekat. Čovjeku je istovremeno uzbudljivo to da sluša i plaši se, po malo. Iz mog iskustva satira i humor su zgodna prečica do pažnje publike, i mi svjesno plivamo na tom talasu satire i u oblandi smijeha govorimo istinu. Mislim da je to prava definicija onoga čime se moja ekipa iz „24 minuta“ i ja bavimo. Govorimo istinu kroz  smijeh, satiru, ruganje, ali dobronamjerno… Pojedinac koji dozvoljava sebi da se našali  tabu temama i tabu ličnostima skida auru nedodirljivosti sa tih tema I ličnosti. Smjeh je ubojiti borac a najmoćnije ljude u našim društvima to najviše pogađa, zato što žele da narod stekne sliku o njima kao o vrhovnim božanstvima. Njihove odluke su neupitne i sama činjenica da ih ti zezaš  a oni ne znaju da reaguju iIi guše takve izvore smijeha,  pokazuje da ih šala pogađa. A oni to ne smiju da dozvole  jer bi tada priznali da su ranjivi. Mi smo zato vječito na ivici jer nikada ne znamo kada će da im dozlogrdi…

Kesić je govorio i o svom lošem i dobrom scenariju za budućnost regiona.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/03/Kesic-2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

– Ne vjerujem u loš scenario kada je riječ o otvaranju novih nacionalnih žarišta. Možda ova izbjeglička kriza može da izazove neke neprijatnosti. Želim da vjerujem da više nema tih ostrašćenih struja i mislim da nisu mogići ti naši plemenski ratovi. S druhe starne ne vidim ni neki boljitak na ovim našim prostorima, svi su u sličnoj stagnaciji. U Crnoj Gori je bolje – jer mate more, rekao je Kesić  uz opasku da kod nas  još uvijek važi da ako to politika traži od jednog nacionaliste može postati proevropljanin, veliki borac za ljudska aprava. Kako vjetar duva to je maksima svih naših političara.  Kesić zbog toga vjeruje i da  humor i satira mogu da promijene percepciju stvarnosti kod konzumenata ali ne i kod onih o kojima on sa svojim saradnicima govori u emisijama.

O NOVOM I NOVLJANIMA

Lijepo je bilo čuti Kesićev odgovor na čvrstu povezanost sa Herceg Novim koja je  kako je objasnio  proizvod stare ljubavi – transverzale Rose – Novi, dok je  ljubav prema Crnoj Gori nastala  preko dragih prijatelja iz grupe  The Books of knjige i Ramba Amadeusa.

– Posebnu emociju gajim prema Novljanima, sa kojima se na prvu šalu ukačim kao da se znamo sto godina. To je nešto u šta sam se prvi put zaljubio kada sam došao na Rose, i  što brižljivo čuvam. Ponosan sam na svoj osjećaj Herceg Novog, Rosa, Boke Kotorske i crnogorskog senzibiliteta. Uvijek se rado vraćam, poziv da se dođe u Herceg Novi se ne odbija, rekao je Kesić.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close