ДруштвоКултура

GOST RADIJA NA BELAVISTI: VD DIREKTORA HERCEG FESTA, STEVAN KOPRIVICA

Gost Radija na Belavisti bio je  juče (petak, 19. februar) Stevan Koprivica, vd direktora HF, jedan od istrajnih zagovornika jasnijeg programskog definisanja Praznika mimoze. Ovo zalaganje i promjena koncepcije  cvjetne fešte koja se djelimično vratila dobroj tradiciji, ali je dobila i nove sadržaje, Novljani su na ravne časti – hvalili i osporavali. Među brojnim pitanjima najčešće je postavljano: zašto dobitnik NIN-ove nagrade Dragan Velikić koji je ovog februara imao promociju u Herceg Novom, nije bio gost Praznika mimoze, iako je do sada to bila tradicija?

Promocija NIN-ove nagrade je ozbiljan kulturološki događaj, odgovorio je Koprivica.

– Riječ  je o ljudima  koji su zaslužili, svojim djelom, da dobiju tu nagradu. Ove godine smo odlučili da takve vrste događaja ne idu uz pokladne, karnevalske svečanosti, nego da se književnim večerima, pozorištem bavimo mimo toga. Jer ako se sve “sabije” u Mimozu, onda se otvara jedna programska praznina tokom cijele godine. To je jedini  razlog zašto teatar, književne večeri, ozbiljniji koncerti nisu bili organizovani u okviru 47. Praznika mimoze, nego se po onom konceptu “četiri sezone” koji je Skupština usvojila raspoređuju tokom godine – rekao je vd direktora Herceg Festa Stevan Koprivica.

Među često ponavljanim sugestijama je i  inicijativa da se obnovi saradnja između Turističke organizacije i Herceg Festa, koja se odnosi na otkrivanje bisti značajnim ljudima koji su živjeli u Herceg Novom, poput Zuka Džumhura, Luke Tomanović, Aca Prijića, Dušana Kostića, svih  koji, takođe djelom zaslužuju da zabilježimo njihov boravak  u gradu.

To nije samo inicijativa, nego imperativ, siguran je Koprivica.

– To mora da se uradi. Mi zaboravimo ko je sve ovdje bio i dolazio, ali zaboravljamo i ko je bio autentični Novljanin koji je svojim životom i djelom zaslužio spomenik.  Zaboravljamo i da je Bora Pekić boravio ovdje, kao i Danilo Kiš koji je bio jedan od aktivnih sugrađana. Tako da je ta inicijativa imperativ i grijeh je da se ne realizuje – ističe Koprivica.

Stevan Koprivica kaže da ni ovogodišnja koncepcija Praznika mimoze nije “zakucan”.

Promjene su moguće. Nadamo se da će se neke desiti  tokom narednog izdanja Praznika mimoze.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close