ДруштвоИздвојено

GRADSKOM MULU NEOPHODNA HITNA SANACIJA

Agencija za gazdovanje gradskom lukom preduzeće  hitne mjere kako bi sanirali oštećenja na pristaništu nastala tokom prošlonedeljnog nevremena. Direktor Agencije Božo Ukropina kaže da novac ne smije biti problem jer je zaštita mula prioritet, a o svom trošku vratiće kamene ploče koje su talasi odvalili ispod svetionika kao i plato ispod restorana „Admiral“. Finansijsku pomoć pružiće iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Da bi zaštitili lukobran sa spoljnje strane moraće prvenstveno da riješe pitanje koncesije a potom i da traže načine za taj obiman posao.

– Mi moramo sada djelovati , vratiti postojeće kamene blokove da ne bi došlo do daljeg urušavanja. Nama je prvih 40 metara lukobrana stalno pod vodom. Tu mulo diše, odozdo je veliki potisak, vjerovatno su kamene gromade i ploče na kojima stoji mulo poremećene. Razgovarali smo sa Nikolom Čačićem, vlasnikom firme „Niveda“ koja je radila sanaciju mula prije 12 godina, na gornjem dijelu lukobrana. Tada su oni dizali kamene ploče, istamponirali dio koji je šupalj gdje su betonski blokovi i pravili zatim betonsku ploču preko svega toga. Ostavljeni su i „odušci“  da se ne bi stvarao pritisak na kamenu površinu. On je sada snimio stanje, dostaviće svoju ponudu i nadam se da ćemo, čim vremenski uslovi dozvole završiti taj dio posla- kaže Ukropina, smatrajući da bi taj dio posla mogli završiti sa sedam, osam hiljada eura.

Kako navodi, zub vremena,  zemljotres 1979. godine, ali i more  su učinili svoje, a sada je neophodna hitna sanacija kako grad ne bi ostao bez pristaništa. Urgentna je zaštita lukobrana sa spoljnje strane jer su se stijene spustile i talasi sada prebacuju lukobran.

– Nabacivanjem  seka sa spoljne strane lukobrana ne bi došlo do prebacivanja talasa preko pristaništa, takođe ono bi bilo manje izloženo udarima talasa. Sada kada su one pale  nema ih dovoljno ni u visini ni u širini i talas jednostavno napravi put –kaže Ukropina, navodeći da se prije zaštite mora riješiti pitanje koncesije te da im nadležni moraju olakšati put za njeno dobijanje.

Ukropina smatra da hitnu sanaciju i vraćanje ploča mogu uraditi za 7 do 8 hiljada eura, a kako je ranije procijenjeno za zaštitu lukobrana sa spoljnje strane trebalo bi obezbijediti oko 100 000 eura.

Vlasnik „Nivede“ Nikola Čačić smatra da posao vraćanja kamenih  ploča ispod svetionika ne bi trebalo da bude problem. Ističe  da je rekonstrukcija  koju su obavili  prije 12 godina, uz saglasnost Agencije za izgradnju i razvoj, dobro urađena jer na tom dijelu nije bilo oštećenja.

-Sada bi trebalo isti postupak uraditi na platou ispod „Admirala“, a to je možda oko 40 m2.  Ipak rješenje mula vidimo u zaštiti lukobrana – odnosno nabacivanju stijena do nivoa kakav je nekada bio. Do tada bi trebalo uraditi ovu hitnu sanaciju ali i zaštitu mostića da ih talasi ne bi lomili –kazao je Čačić.

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić kazao je za naš Radio da su u gradskoj luci Škver trenutno prisutna tri subjekta koja ubiraju prihode od obavljanja lučkih djelatnosti, ali da je JP Morsko dobro  spremno da u ovakvim siutuacijama nađe rješenje, izdvoji određena finansijska sredstva i pridruži se sanaciji nastalih oštećenja.

-Trenutno će JP Morsko dobro sprovesti aktivnosti na vraćanju u stari položaj nekoliko krupnih komada ivičnog kamena, dok će se za potpuniju i sveobuhvatniju sanaciju,  odnosno trajnu sanaciju spoljnje strane lukobrana, morati sačekati tehnička dokumentacija i izdvojiti znatno više sredstava.  JP Morsko dobro je ranije pokrenulo pitanje rješavanja upisa i imovinskih prava, a tek nakon rješavanuja tog otvorenog pitanja se može može ući u procedure oko davnja koncesije za dugoročno upravljanje lukom –kazao je Jelušić.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close