Друштво

ГРАНИЦЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ДАЉЕ ЗАТВОРЕНЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Држављани Црне Горе, због повећаног броја обољелих, до краја мјесеца неће моћи да путују у земље Европске уније. Главни критеријум да ЕУ отвори границе према такозваним трећим земљама је да број новозаражених на 100.000 становника у посљедњих 14 дана буде близу или испод просјека ЕУ који износи 16.

-За сада остаје непромијењен списак трећих земаља за које је забрањен улазак или чији грађани и даље морају у карантин или да обаве тест за коронавирус, саопштено је из Европске уније.

Листа трећих земаља за које се разматра укидање ограничења путовања ревидира се сваке двије седмице и Савјет Европске уније може тај списак ажурирати након консултација са Европском комисијом и релевантним европским агенцијама и сервисима након свеобухватне процјене стања и критеријума прописаних европским препорукама.

Један од критеријума односи се на укупан одговор сваке земље на епидемију, укључујући тестирање, праћење контаката и извјештавање као и поузданост и доступност података у трећим земљама, а у обзир ће се узимати и информације које доставе делегације ЕУ из тих земаља.

ЕУ за сад допушта да у Унију могу путовати само држављани Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Марока, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Туниса и Уругваја – земаља где се сматра да је епидемиолошка ситуација безбједна.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close