ИздвојеноКултура

GUITAR ART SUMMER FEST: DIVNE RAZLIČITOSTI KOJE NJEGUJU I GRAD I FESTIVAL

Pod sloganom „Različiti ukusi“, koji se naslanja na onaj suštinski – „Integracije“ sinoć je u našem gradu počeo 13. „Guitar art summer fest“ . Snažan vjetar i nagovještaj kiše primorali su organizatore da program planiran za otvaranje izmjeste u salu Muzičke škole, ali to nije umanjilo ljepotu novog susreta, niti kvalitet koncerta na kome su nastupili Piter Girian i kamerni orkestar „Anima musicae“ ili „Duša muzike“. Najmanje je smetalo onim vjernim fanovima festivala, koji  su cio program pratili sjedeći  na trgu, uz prozor i vrata prepune koncertne sale.

Festival je otvorio predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, istakavši da slogan „Različiti ukusi“  opisuje i spaja ovaj festival i naš grad.

– Herceg Novi je bogat divnim različitostima koje njegujemo, a multikulturalnost posmatramo kao svoju snagu. Baštinimo vrijednosti koje su naslijeđe iz različitih perioda i ostajemo grad otvorenog srca za sve prijatelje širom svijeta. Novi prijatelji svakog avgusta u naš grad stižu zahvaljujući, između ostalog i GASF-u, koji slavi različitosti otkrivajući nam drugačije muzičke svjetove. Od festivala klasične gitare za 12 godina ova manifestacija se razvila u stjecište različitih stilova, spoj zvuka i vizuelne umjetnosti, mjesto inspiracije stvaralaca i edukacije mladih muzičara. Kvalitet programa i svjetska imena preporučuju nam da i ovog ljeta budemo dio hercegnovskog festivala gitare, poručio je Katić zahvalivši svima koji su dali podršku i poželjevši  organizatorima još jedan uspješan festival a ljubiteljima muzike da narednih dana uživaju u različitostima koje vesele.

Piter Girian i „Anima musicae“ predstavili su se publici GASF-a  –  između ostalih djelima Albeniza, Vivaldija, Bartoka, Paka de Lusije, a prije  otvaranja festivala u sklopu „Guitar visuel arta“ u galeriji „Sju Rajder“ otvorena je izložba „Vrijeme drveća“ Novljanke Izabele Matoš.

Podsjetivši  na 13 godina saradnje GASF-a i galerije „Sju Rajder“ izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Ljubica Lazić, istakavši predivnu saradnju sa Ljiljanom Marinović i posebnost izložbe Izabele Matoš.

– Ova izložba je sasvim posebna, i jako je važna. Ima jedan potpuno drugačiji prikaz i percepciju umetnosti, i zaista nam je čast i zadovoljstvo što se, posle 13 godina kontinuiranog stavaranja festivala, osećamo kao domaćini u Herceg Novom i Crnoj Gori. Izuzetna je čast u tvom rodnom  gradu predstaviti ipostaviti jednu ovakvu instalaciju –izložbu, i čast nam je što si dio našeg festivala i što možemo da u okviru našeg umetničkog programa pokažemo šta je ono što ima Crna Gora. Stalno potenciram to da je Herceg Novi grad umetnosti. Ovo je jedan grad gde umjetnost pulsira na svakom trgu i koraku, i davno se pokidala ta granica da li je muzička, likovna, književna; umetnost je ono što je ovaj grad. Večeras imamo čast da otvorimo izložbu Izabele Matoš „Vrijeme drveća“. To je instalacija nastala kao rezultat dijaloga umetnice i Italijanskog umetnika Pietra Valdonija , koji nažalost nije sa nama večeras, a želeli smo da predstavimo performans koji je Izabela već organizovala u Beogradu sa velikim uspehom. Odatle je potekla ideja da njena izložba bude dio programa GASF-a. Umetničko dijelo uvek nastavlja da živi i dobija nove kontekste , nova značenja. Mislim da igrom okolnosti baš zato što gitarista nije ovde , izložba dobija novo ruho i novo značenje.

Inovativna djela Izabele Matoš predstavljaju svojevrsnu sinergiju vizuelne i muzičke umjetnosti, istakla je Lazić.

– Moderno vreme omogućava da gitarista stvara muziku, šalje fajl, a Izabela na osnovu toga – jedne čiste impresije, stvara fantastična tkanja. Meni je važna ta sinestezija, sinergija između vizuelne umetnosti i muzike koja je za nas važna. Tako je stvarana izložba u prvi mah, a kada je ovde predstavljena, u galeriji u njenom rodnom Herceg Novom, ona je dobila još jedno veliko umetničko značenje. Ova instalacija drveća koje je pustilo korenje u Izabelinom rodnom gradu je ono što je važno. Koren daje sigurnost svima, svakom čoveku. Mi se kroz čvrst i stabilan koren dalje razvijamo. Kada čovek ima koren on može da gradi velike krošnje, metaforično rečeno. Ostavljena su klupka da zajedno kreiramo i povezujemo niti naše prošlosti, ali i budućnosti. GASF zajedno sa galerijom „ Sju Rajder“ već 13 godina organizuje izložbe koje su singerija između zvuka i slike. Ove godine nam je zaista veliko zadovoljstvo što je Novljanka dio našeg festivala i ponosni smo što, kao partneri, predstavljamo nešto sasvim novo. Način stavaralaštva ove instalacije je važan i inovativan, i  fantastična je prilika da predstavimo tebe kao umetnicu i GASF koji je platforma koja povezuje sve umetnosti, poručila je Lazić.

Autorka Izabela Matoš za ovu izložbu kaže da je dijalog između muzičkih improvizacija Petra Valdonija, i njenog stvaranja „Vremena drveća“.

– Cijela izložba je nastala kao dijalog između muzičkih improvizacija Petra Valdonija, koji nažalost nije tu, ali je sve nastalo od rekuperanog materijala, materijala koji je odbačen i zaboravljen. Sve bijele površine su lencuni porodice iz Argentine koji su 1977. godine otuda pobjegli , došli da žive u Evropi i bili su mi par godina komšije u Francuskoj, prije mog preseljenja iz Nanta. Čipkani dijelovi , kao potke, ustvari su zavjese koje je donosila baka i ostavljala u stanu, a znam iz djetinjstva gdje smo odrasli brat i ja, da je riječ o simbolici, prijateljstvu i uopšte pozivu na taj odnos koji smo zaboravili, poručila je Matoš, čiju izložbu „Vrijeme drveća“  možete pogledati u galeriji „Sju Rajder“  do 20. avgusta.

VEČERAS NA „GUITAR ART SUMMER FEST“-U

Na Trgu Mića Pavlovića nastupa Youn Woo Park trio iz Koreje.

Gitarista Youn Woo Park je nakon diplomiranja klasične gitare na univerzitetu Kyungwon, i osvajanja značajnih nagrada, studirao džez gitaru na amsterdamskom  Konzervatorijumu. Po povratku u Koreju izdao je dva albuma, i imao nastupe sa svjetski poznatim klasičnim i džez muzičarima. Uporedo sa koncertnom krijerom  predaje džez gitaru na Instituitu umjetnosti u Seulu, Ženskom institutu Dongduk i Soongsil univerzitetu.

Članovi Youn Woo Park trija su i basista Sungsu Kim i bubnjar Doheon Lee, a koncert  na „Trgu od muzike“ počinje u 21  sat.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close