ИздвојеноКултура

HAPS ČUVA TEATAR I BAJKE

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti ( HAPS)  trajaće od 16. do 30. aprila, a koncept je definisan naslovom „Pozorište i bajke“. Pet večernjih predstava i još tri u sklopu HAPSića stižu iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, a u bogat prateći program uvršten je I koncert Exodusa, kojim će obilježiti 50 godina postojanja, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

HAPS će u saradnji realizovati Javna ustanova kulture Herceg-fest i titular festivala Hercegnovsko pozorište, uz finansijsku podršku Opštine Herceg Novi i gradske Turističke organizacije.  HAPS će 16. aprila  otvoriti predstava Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama, najavila je selektorka Milina Kovačević:

Dan kasnije na programu  je predstava  „Šćeri moja“, Crnogorskog narodnog pozorišta. Predstava “Za umrijet od smijeha”, Teatra „Rugantino“ i Kazališta „Planet art“ Zagreb  biće odigrana 26. aprila, u subota 28. Aprila na redu je “Bajkoholik”, Pozorišne  trupe U.R.A. Beograd. Festival će zatvoriti predstava  „I živjele su sretno…?“, GK Scena “Gorica” Velika Gorica. Sve večernje predstave biće igrane u Dvorani Park, sa početkom u 20:30 sati.

Hercegnovako pozorišrte još uvjek nema prostorije, ali prema riječima Vitke Vujnović, kao i minulih šest godina željeli su silno i pokušavali istrajno od kada su iselili iz stare dobre i dalje napuštene Palate Burovina – da  nađu krov nad glavom:

-Još nema čarobnjaka niti čarobnog štapića – koji bi ovu želju ostvario, ali nama ostaje da se nadamo da ćemo i ovaj problem riješiti. Osnovnom  sadržaju – večernjim predstavama HAPSa  ponovo smo dodali HAPSIć nastavljajući priču o edukaciji najmlađe publike. Dodali smo  i prateće programe za sve koji su spremni da otkrivaju čaroliju pozorišta i bajki ali i drugih umjetnosti. Sve smo obojili jednom temom – Pozorište i bajke.  A zašto – zato jer  vjerujemo  da  u životu treba čuvati  i bajke i pozorište – kao što u njima čuvamo  ponekad i sav život, a u teatru ga  jasnije vidimo nego u stvarnosti, kazala je Vujnović.

Predsjednik opštine Stevan Katić zahvalio je Hercegnovskom pozorištu, što je godinama organizator manifestacije zbog koje april u Herceg Novom možemo nazvati mjesecom pozorišta:

-Posebno mi je drago da je ove godine HAPS za najmlađe – HAPSIĆ opet dio festivala, jer je veoma važno da obrazujemo nove generacije novske pozorišne publike. S tim u vezi, pripremljene radionice za odrasle i djecu, kao i predstave za male Novljane, programski su dio HAPS-a kojem treba posvetiti posebnu pažnju. Lokalna uprava svjesna je važnosti koju pozorište ima za Herceg Novi i lokalnu kulturnu politiku. Takođe, jasna je uloga koju ovaj festival ima u promociji pozorišta, edukaciji publike i obogaćivanju kulturnog života grada. Zato smo i ove godine uz Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, a bićemo i u godinama koji dolaze podrška u razvoju i unapređenju ove manifestacije, kazao je Katić. 23.HAPSje svojevrsna apologija bajke , ali i pozorišta koje ne može opstati bez priče, a time I bajke, kazala je direktorica Herceg festa Gordana Porobić Krcunović:

-Ovogodišnji HAPS kao i prethodni je apologija Hercegnovskog pozorišta koji ima stogodišnju tradiciju i dalje opstaje. Ali zadnjih godina opstaje kroz ulogu organizatora, ali opstaje takođe jer ima već pripremljene scenarije i priče koje samo čekaju pravi trenutak  i prostor da budu pretvorene u dobre pozorišne predstave, navela je Krcunović.

Ovaj festival potvrđuje da je Herceg Novi  destinacija kulturnih događaja u svako doba godine, istakla je u ime Turističke organizacije Natalija Terzić:

– Festival koji se održava u ovom periodu odnosno predsezoni doprinosi kulturnom imidžu grada i iz ugla Turističke organizacije, odlična je preporuka za sve koji u ovom period godine žele da posjete Novi, kazala je Terzić.

Sekretarka sekretarijata za kulturu Ana Zambelić Pištalo očekuje da će konačno prostor Hercegnovskom pozorištu biti obezbjeđen:

-Svi zajedno razmišljamo na zadatu temu i vjerujem da će u nekoj bliskoj budućnosti i taj problem biti riješen, navela je Pištalo.

U okviru pratećeg programa  biće održan koncert  popularnih hercegnovskih Exodusa. Ante Krstović je najavio da će uz sadašnju postavu  nastupiti i 10-ak nekadašnjih članova,a gosti će im biti i Teatar 303 iz Kotora.  U saradnji sa Filatelističkim društvom Boka planirano je i objavljivanje koverte sa žigom:

– Na koncertu ćemo pokušati da i muzikom vratimo publiku u vrijeme kada smo počinjali krajem 60-ih godina, najavio je Krstović.

HAPSić je nakon izvjesne pauze opet dio festivala, kao snažna podrška edukaciji najmlađe pozorišne publike. Ove godine obuhvata tri predstave: Bajke mog detinjstva, Vuk i sedam jarića u muzeju bajki i  Modro blago.

U okviru pratećih programa planirani su: predstavljanje knjige „Četiri ludila“ Miloša Latinovića, likovna/strip radionica, izložba učenika JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, otvaranje izložbe „Bajke“ i nastup hercegnovske grupe P.R.C. Biće održane i pozorišne radionice za djecu i odrasle. Ovogodišnji Budzet HAPS-a je oko 30.000 eura.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close