Култура

ХЕРЦЕГ НОВИ ЋЕ У СЕПТЕМБРУ БИТИ ЕВРОПСКИ ЦЕНТАР ДЕВЕТЕ УМЈЕТНОСТИ

Италијански ликовни геније, Марко Мастрацо нови је потврђени гост четрнаестог издања Херцегновског стрип фестивала (ХСФ) који се одржава од 4. до 9. септембра ове године. Мастрацо, који је тренутно један од највећих имена италијанског стрипа тренутно, од 2006. године је у стваралачком погону девете умјетности, саопштавају из ХСФ-а.

-Практично од почетка је његов професионални ангажман везан за цртање насловница за Дилан Дог годишње специјале и америчка издања истог јунака која излазе под етикетом Epicenter Comics. Упоредо ради за издавача Editoriale Cosmo као цртач насловница за стрип Caput Mundi. Свеобухватни опус га препоручује и америчким издавачима, па тако његове насловнице данас красе издања Zenescope Entertainment, док се у Италији придружује и престижном издавачу Edizioni Inchiostro као ексклузивни цртач насловница за серијал “Браћа по крви”. Међутим Мастрацо је ангажован и на још једном послу из снова – у посљедње три године члан је елитног тима умјетника који за екипу Ферарија раде посебне умјетничке плакате за трке Формуле 1. Због свог невјероватног талента и опуштеног животног стила Мастрацо је био логичан избор за специјалног госта ХСФ-а, а ако питате њега и ХСФ је био логичан избор фестивала на који је желио да дође.

Због репутације и имиџа цоол фестивала Херцегновски стрип фестивал је већ неколико година у фокусу европске стрип сцене, међутим ове године изазива посебну пажњу јавности наклоњене деветој умјетности, с обзиром на чињеницу да су већ отказане највеће прољећне фестивалске смотре како у Европи (Рим, Барцелона, Париз…) тако и у региону (МАФЕСТ), па је логично да се пажња љубитеља стрипа окренула ка Црној Гори као потенцијалној корона-фри дестинацији, и Херцег Новом као њеној пријестоници девете умјетности.

„Традиционални датум почетка ХСФ-а, први петак у септембру, игром случаја још једном се потврђује као савршен избор оснивача фестивала Николе Ћурчина, јер нам даје довољно времена да упоредо са припремним активностима темељно испратимо и развој ситуације у погледу попуштања мјера и отварања европских земаља. Поред све звучнијих имена умјетника који потврђују свој долазак у Херцег Нови као специјални гости фестивала, нашу манифестацију ће ове године походити и многи организатори најпознатијих европских смотри стрипа и њихови фанови. Долазак у Херцег Нови већ су најавили директори култних фестивала, британског N.I.C.E, француског Ruboa и руског Бум Феста што је јединствена прилика за промоцију Херцег Новог као културне и туристичке дестинације широком аудиторијуму који посјећује ове велике европске фестивале“, поручују организатори ХСФ-а, истичући да су свјесни да се једина црногорска манифестација посвећена деветој умјетности, тренутно у свијету стрипа сматра малим кулутролошким чудом, што је додатни мотив, али и обавеза да се и ове године Херцег Нови и Црна Гора представе у што бољем свјетлу и оправдају тај епитет. Из ХСФ-а подсјећају да су до сада уз Мастраца, потврђени гости Британац ПЈ Холден, Словенац Изар Луначек, Седат Оезген из Њемачке и Артиом Траканов из Русије.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close