Друштво

HERCEGNOVSKE ŠKOLE PREBUKIRANE ILI NISU BEZBJEDNE – GDJE SA 700 UČENIKA IZ ŠKOLE “MILAN VUKOVIĆ”

Dva su goreća problema u školstvu Herceg Novog trajala godinama – nedostatak škole u Igalu i prebukiranost, posebno  OŠ „Dašo Pavičić“  na Toploj. Sve je dodatno usložnjeno nakon što je najavljeno zatvaranje  OŠ „Milan Vuković“,  jer prema procjeni stručnjaka nije bezbjedna za odvijanje nastave. Gdje od jeseni smjestiti  preko 700 učenika sa Savine – ptanje je  za Opštinu Herceg Novi, za resorno ministarstvo  ali i  pitanje koje žestoko brine  roditelje.

Za prijem novih đaka najvjerovatnije će morati da se pripreme osnovne škole  „Ilija Kišić“ u Zelenici  i „Orjenski bataljon“ u Bijeloj. O tome još nema zvanične informacije a prema riječima direktora zeleničke škole Đorđija Radovića ovdje nastavu  pohađa oko 390 učenika, raspoređenih u dvije smjene. Područno odeljenje u Kumboru radi samo prijepodne i u njemu su učenici nižih razreda sa tog dijela rivijere.U školi u Zelenici radi i odeljenje za učenike koji nastavu pohađaju po posebnim nastavnim programima, pa  prema prvim procjenama, za učenike sa Savine, mogu ustupiti pet učionica u poslijepodnevnoj smjeni.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/os-ilija-kisic-zelenika-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Osnovnu školu „Orjenski bataljon“ u Bijeloj pohađa oko 630 učenika, takođe u dvije smjene, a prema riječima direktorice Jarmile Radović prvi pokazatelji su da bi za dolazak učenika sa Savine mogli ustupiti pet učionica u područnom odeljenju u Baošićima, dva u Kamenarima i pet u matičnoj školi u Bijeloj ali u poslijepodnevnoj smjeni.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/OS-BIJELA.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

U rješavanje problema uključila se  i opština Herceg Novi. Prema riječima potpredsjednika Dragana Jankovića zatvaranje škole na Savini jedan je od tri velika problema sa kojima su iznenada suočeni.

Problema, i to ne malih ima još –  na spisku su i zatvaranje vrtića na Savini,koji je pohađalo preko 300 djece kao i  izmještanje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju iz zadužbinskog objekta u Igalu koji je vlasništvo JPU „Naša radost“ .

-Za vrtić možemo reći da smo najbliže rješavanju, jer je predviđeno da se jedan broj djece smjesti u dio SMŠ „Ivan Goran Kovačić“  koji nije bio u upotrebi,  a jedan broj u prostorije u kome je do sada radio Dnevni centar. Skupština opštine mora da odobri sredstva za adpataciju ovih objekata i prilagođavanje našim najmlađim sugrađanima kako bi do početka školske godine taj posao bio završen – kazao je Janković.

Ovo rješenje ostavlja otvoreno pitanje – gdje će biti smješteno petnaestak  štićenika Dnevnog centra koji su prethodnih godina koristili objekat u Igalu.  Janković ističe da sve otežava i činjenica da moraju  djelovati veoma brzo  jer je školska godina na pragu.

OŠ „Milan Vuković“

Vlada je prošle sedmice donijela odluku da se obustavi izvođenje nastave u ovoj ustanovi dok se ne realizuje sanacija i terena i zgrade. Radi  bržeg rješavanja problema neophodno je pristupiti hitnoj izradi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na rekonstrukciji zadužbinskog objekta u Srbini. Ministarstvo prosvjete rekonstrukciju ovog objekta već je predložilo u Kapitalnom budžetu za 2017. godinu.  Zbog hitnosti posla iskoristiće mogućnost sprovođenja pregovaračkog postupka bez  objavljivanja poziva za javno nadmetanje. Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova treba da odredi obrađivača i revidenta glavnog projekta sanacije klizišta, sa neophodnim geomehaničkim istraživanjima, obrađivača i revidenta glavnog projekta sanacije objekta na Savini i projekta rekonstrukcije zadužbinske zgrade u Srbini.  Dok se djeca ne vrate u školu na Savini  troškove prevoza do mjesta na kojima su raspoređeni i za zaposlene i za djecu snosiće Ministarstvo prosvjete.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close