Култура

HERCEGNOVSKI “AVENIR” OTVARA DANE FRANKOFONIJE U CRNOJ GORI

Gost Radija na Belavisti  bio je Miloš Avramović, profesor francuskog jezika u NVO “Avenir” koja ima tu čast da  ove godine otvori Dane frankofonije muzičko-scenskim nastupom u subotu u Dvorani Park.

-Dugi niz godina imamo privilegiju da otvorimo Dane frankofonije, a ove godine je otvaranje zakazano za 19. mart, u Dvorani Park. Dani frankofonije će se u cijeloj Crnoj Gori obilježavati od 20. do kraja marta. Planirane su projekcije filmova, kulturni događaji, koncerti. Mi smo za otvaranje u subotu pripremili dvije tačke. U našoj organizaciji imamo tri generacijske grupe, od 5 do 10 godina, druga grupa od 10 do 15 i treća do 18 godina. Prve dvije grupe su pripremile predstavu, adaptaciju „Crvenkape“ Šarla Peroa. Oni će kroz pjesmu, igru i ples izvesti njihovu viziju ove priče. Starija grupa će izvesti predstavu „Volim svoju planetu“. Zašto smo se odlučili za ovaj tekst? Svake godine Frankofonija biva obilježena nekom posebnom temom, bilo da je to „Gastronomija“, „Solidarnost“, „Književnost“… Ove godine je tema „Ljubav“. Cijela pedagoška ekipa Avenira u saradnji sa našim mladim članovima je pronašla pomenuti tekst i modifikovala. Oni će kroz predstavu da izraze ljubav prema planeti i pozvaće publiku da treba da je čuvamo zajedno.

Koliko su trajale pripreme, a koje tačke su bile najzanimljivije mališanima?

-Od septembra obično razmišljamo šta ćemo pripremati za Frankofoniju i festivale, a aktivne pripreme su počele u decembru. Djeca najviše uživaju u učenju tekstova na francuskom jeziku. Nekada imaju poteškoće jer je ovaj jezik težak za izgovor. Koristimo i pozorište kao metodu za učenje, tako da djeca imaju priliku da i kroz javni nastup i teatar savladaju izgovor. Zanimljivo im je i učenje pjesama jer pored teksta, biće dosta pokreta i pjesme jer je ovo muzičko-scenski nastup. Pored mene, na predstavama su radile i koleginice Jelena Perišić, takođe profesor francuskog jezika i Mirela Šćasni, profesor solo pjevanja.

Gost iz francuske ambasade će biti na otvaranju u Dvorani Park.

-To je još jedna čast koju imamo, da ambasadorka Veronik Brumo već treću godinu  zvanično otvara Frankofoniju.

Nakon nastupa u Dvorani Park, 27. marta ste u Podgorici na Festivalu frankofonog pozorišta, u okviru Dana frankofonije.

-U okviru manifestacije Dani frankofonije, Udruženje profesora francuskog jezika u saradnji sa Francuskim Institutom organizuje Festival frankofonog pozorišta. Škole, trupe, organizacije koje se bave pozorištem na francuskom jeziku, sve iz Crne Gore učestvuju na tom festivalu i mi sa dvije pomenute predstave ćeo učestvovati.

Dani frankofonije će se obilježiti i u drugim gradovima Crne Gore.

-Čitava misija Frankofonije počinje u našem Herceg Novom, ali u nedelju počeće i u Podgorici koncertom francuske grupe Brižit koja je pozvana od starne Francuskog Instituta i Ambasade. Oni će biti u Tivtu u ponedeljak. U Kotoru na Fakultetu za turizam  biće organizovano predavanje o najromantičnijim destinacijama u Francuskoj, zatim razne radionice. Organizuju se i takmičenja za sve koji govore francuski jezik. Postoji literarno takmičenje, a nagrada je putovanje u Francusku na edukativni boravak. Drugi konkurs je slobodna frankofona scena, koji se održava u Podgorici 26. marta. Svi prijavljeni učesnici trebalo bi da izvedu neki pozorišni performans, a nagrada je takođe odlazak u neki francuski grad.

Da objasnimo svima koji nisu upućeni, šta je Frankofonija?

-Termin Frankofonija je prvi put bio upotrebljen krajem 19. vijeka od strane jednog francuskog geografa. On je tim terminom htio da obilježi na neki način zemlje u kojima se govori francuki jezik, ne samo kao zvanični jezik, već i sve zemlje u kojima je francuski prisutan u dipolmatiji i obrazovanju. Moderna Frankofonija postoji od 1970. godine, zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji frankofonije koja je osnovana u Parizu. Ta organizacija se bavi promocijom francuskog jezika u svijetu.  Postoje stalni članovi Međunarodne organizacije frankofonije i zemlje posmatrači. Crna Gora je dobila titulu zemlje posmatrača 2011. godine, zahvaljujući svim frankofonim aktivnostima i institucijama koje postoje u Crnoj Gori, na prvom mjestu Francuska ambasada i Francuski institut u Podgorici i naša NVO „Avenir“ koja  već od 2006. godine postoji i promoviše francuski jezik na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close