ДруштвоИздвојено

HERCEGNOVSKI IZVIĐAČI NA VIŠEBOJU U PRIJEDORU

Članovi Odreda izviđača”Orjen” učestvovali su juče (subota, 16. novembar) na tradicionalnom izviđačkom višeboju “Kozara 2019” u Prijedoru, koji je okupio ekipe iz gotovo svih bivših jugoslovenskih republika.

U dvodnevnom višeboju, čiji je domaćin Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović”, u izazovnom takmičenju učestvovale su ekipe iz 22 odreda izviđača iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, a hercegnovski izviđači bili su jedini predstavnici iz Crne Gore. Iako su bili među najmlađim učesnicima, uspješno su završili nimalo lak zadatak, ističe starješina Odreda izviđača “Orjen” Saša Đedović.

– Na višeboju u Prijedoru, koji je okupio oko 400 izviđača, učestvovalo je 15 naših članova, odnosno tri ekipe. Zadatak je bio da u određenom vremenu na topografskim kartama pronađu kontrolne tačke, a onda da te tačke pronađu u prirodi ili u gradu i na njima rješavaju neki od zadataka. Na stazi dugoj oko 15 km trebalo je da pokažu svoja znanja u orjentaciji, topografiji, prvoj pomoći, čvorologiji, slanju poruka signalnim zastavicama, Morzeovom azbukom i ostalim disciplinama. Naše dvije ekipe su bile najmlađe u akciji, koja je bila u jednoj kategoriji za uzrast od 12 do 19 godina, a samo naša ekipa djevojčica ima 11 godina. S obzorom na to da je ovo nekima bila prva akcija, da su 15 km nepoznatog terena trebali preći sa kartom i busolom, i da ih je cijelo vrijeme pratila kiša, bio je to veliki izazov, koji su naši izviđači uspješno savladali, poručuje Đedović.

Na višeboju “Kozara 2019” učestvovalo je 38 ekipa iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Banja Luke, Sarajeva, Niša, Bele Crkve, Herceg Novog, Osijeka, Rijeke, Brčkog, Zavidovića, Petrova, Banovića, Broda, Konjica, Vareša, Zenice, Tešnja, Trebinja i Nemile, kao i 16 ekipa osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke.

Puni utisaka, bogatiji za još jedno veliko iskustvo i druženje sa izviđačima iz regiona, članovi Odreda izviđača “Orjen” večeras se vraćaju u Herceg Novi.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close