ИздвојеноКултура

HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL -SVETKOVINA STRIPA I NAČIN UMJETNIČKOG SPORAZUMIJEVANJA SVIJETA

Zvanično otvaranje Hercegnovskog strip festivala  započelo je sinoć  uz ritam koji je ovoj sjajnoj priči dala  Mjesna muzika Đenović, uz poruke i dobre želje predsjednika hercegnovske opštine Stevana Katića, ambasadora Italije u Crnoj Gori Luke Zeliolija i Lazara Sredanovića, autora legendarnog balkanskog strip junaka  Dikana. Na Belavisti su kako se i očekivalo bili organizatori, učesnici, brojna publika.

Koliko strip ima utemeljenje baš u Herceg Novom potvrdio je Lazar Sredanović koji je otvorio ovu svetkovinu devete umjetnosti podsjećajući da je  u Novom doživio prvi susret sa stripom, napravio u ovom gradu prvu tablu sa stripom ali i  najveći broj tabli tokom  50 godina koliko je crtao u Politikinom zabavniku.

-Počašćen sam što Herceg Novi nije to zaboravio i što je obilježio 50 godina mog rada, poručio je Sredanović.

Ambasador  Zelioli ocijenio je da je HSF već „nadaleko poznata manifestacija“ a zatim dodao:

– Za ambasadu Republike Italije i za mene lično strip je  jako važan način umjetničkog sporazumjevanja kojeg tvori složeni svijet  izdavačkih kuća, crtača i pisaca. Posebnu mi radost pričinjava što sam predstavnik jedne zemlje, bogate i na ovom polju. Dovoljno je spomenutri jednu izdavačku kuću poput Bonelija ili junaka poput Zagora ili Teksa Vilera, poznate i prodavane i u Crnoj Gori. HSF je festival velikog interesovanja upravo zbog uvažavanja i boljeg razumjevanja ovog kulturnog nasljeđa. Izražavam veliku radost što smo i ove godine podržali HSF zajedno sa ostalim sponzorima a među njima bih posebno izdvojio italijansku kompaniju Picaroti angažovanu na izgradnji Portonovog.

Predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić istakao je da  je HSF manifestacija koja pravi krupne korake sa svijetom.

-Događaj je nastao zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu nekoliko naših sugrađana a postao je najvažnija svetkovina stripa u regionu, nezaobilazan za najveća imena devete umjetnosti, festival čiji razvoj ne prestaje a ideja za unapređenje ne nedostaje. HSF kao prva i jedina manifestacija ovog tipa ima stalnu  podršku opštine Herceg Novi, a drago nam je da se kvalitet prepoznao i kod drugih partnera među kojima ambasada italije zauzima veoma važno mjesto.

Podsjetićemo, u galerijama „Josip Bepo Benković“  i  „Sue Ryder“  otvorene su zanimljive izložbe a na tvrđavi Forte mare priređen je  bogat muzički program. Nastupile su grupe Rodeo clown, Gotam vilans i Kupllung.

Do 11. septembra prema riječima   Jovana Subotića, jednog od organizatora čekaju nas susreti sa  12 specijalnih gostiju HSF i još oko 40 „povratnika“ na ovaj festival, brojni i različiti programi koji će se odvijati na  gradskim trgovima, plažama, u kafićima i restoranima.

DANAS NA HSF

Kiša je promijenila prvi dio programa koji će umjesto na trgu biti realizovan u Dvorani Park. Sve ostalo dešavaće se po planiranom rasporedu.

10:00 – 14:00 Dvorana Park

– Berza stripa

– Crtanje za fanove i crtanje na majicama

11:00 – 13:30 Svi specijalni gosti

– Background DJ-ing: Groovy Castel Nuovo, 2Beat

– Hangout and drink specials – Radio2B kafe, Old house

11:00 – 13:00 Kolektiv Novi

– Radionice crtanja stripova – Andronik, Tikulin, Vesović, Ćurčin

16:00 – 01:00 Banja restoran – Bla bla beach

– Berza stripa, Crtanje za fanove, Crtanje na majicama, Mušljada, HSF žurka – koncert

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close