ИздвојеноКултура

HOR “ROŽDESTVO” PROSLAVIO 28 GODINA RADA

U Bijeloj, u crkvi Rize Presvete Bogorodice, pri kojoj je osnovan hor „Roždestvo“,   povodom 28 godina rada  upriličena je prigodna svečanost kojoj je  predhodila, sveta liturgija, Sabor Presvete Bogorodice.

Crkveni hor „Roždestvo“  postoji od januara  1992. godine, a osnovan je na inicijativu bijeljanskih domaćina uz podršku  oca Predraga Vidakovića. Kao jedan od osnivača  pominje se ugledni Bijeljanin Vasilije Ilić.

Od osnivanja do danas kroz  hor je prošlo više od 250 članova , sada ih je  20 i svi oni daju  doprinos radu „Roždestva“ . Pr­vi di­ri­gent ho­ra bio je Sve­to­zar Sve­to Vu­ka­so­vić,  koji je hor  vo­dio do 2002. go­di­ne, a ta­da ga pre­u­zi­ma Iva­na Kom­ne­no­vić, i kao iz­van­re­dan mladi pe­da­gog unosi nove kvalitete, posebno u razvijanju dje­čij­eg  hora.  No­vi­ca Ze­če­vić, diriguje horom nakon Ivane Komnenović.

Otac Nebojša Vulović, koji danas vodi hor ističe da je Bijela  mjesto koje je propoznato po ljudima koji imaju lijep glas i dobro pjevaju, dovoljno je da nekoliko njih se okupi i krene pjesma i to divno zvuči.

-Ideja je bila da se osnuje crkveni hor koji će učestvovati na nedeljnim i prazničnim liturgijama u hramu Polaganja rize presvete Bogorodice kao i u susjednim –u Jošici, Đenovićima, Baošićima, Risnu i tako dalje. Na početku, sjećam se kao gimnazijalac koji uči u Kotoru, živi u Kostanjici, da sam biciklom dolazio na probe hora. Probe su bile u Domu kulture, a prvi dirigent bio je profesor Sveto Vukasović. Dalje se dešava da je narod mislio da u horskoj duhovnom pojanju može svako da učestvuje pa je u jednom momentu bilo preko 100 članova. Svi su se trudili ali to nije išlo kako su mislili. Vremenom je napravljeno moćno jezgo pojaca koji su veoma dobro pjevali. Oni su i u vremenu ratnog vihora gostovali horu u Bijeljini jer su bili bratski hor sa njihovom „Srbadijom“ i sarađivali sa njihovim izuzetnim dirigentom Desom Trakilović. Hor danas ima 20 članova,  koji nažalost, nmaju slobodnog vremena kao što smo imali u početku  i ne možemo  da priuštimo sebi da dođemo na probe. Mi smo puni optimizma i vjerujemo da će hor nastaviti da radi, da će mu se pridružiti dječica koja pohađaju vjeronauku i nastaviti sve ovo što smo radili 28 godina, rekao je otac Nebojša Vulović.

Mirko Balabušić, nekadašnji predsjednik hora „Roždestvo“ prisjeća se perioda  od 2002. do 2012. godine i kaže da je tada bilo više članova nego danas.

-U Dvorani „Park“, svake godine, 5. januara, imali smo naše koncerte. To je bilo lijepo i za čuti i za vidjeti. Dirigent je bila Ivana Komnenović, koja j zaista uspješno vodila naš hor, kazao je Balabušić.

Osim kulturnim hor se uspješno  bavi i humanitarnim radom, a osim duhovne u „Roždestvu“ njeguju i starogradsku i drugu popularnu muziku.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close