Uncategorized @srКултура

HRONIKA TRGA OD ĆIRILICE:PROMOCIJE KNJIGA, FILMOVI, DRAMSKI PROGRAMI

Na Trgu od ćirilice, u porti crkve Svetog Spasa na Toploj, sinoć je organizovana projekcija filma „Stop zaboravu“ Mire Lolić Močević  i monodrama „Pu, spas za sve nas“  o Dijani Budisavljević i njenom herojskom spasavanju srpske djece iz koncetracionih logora Hrvatske u izvođenju dramske umjetnice Jelene Puzić .

Prethodne večeri na ovoj manifestaciji prikazan je film “Hilandar na Atosu” , a potom je govoreno na temu „Hilandar kao život i nadahnuće“ .  Našu, a posebno istoriju crkve trajno je obilježilo osnivanje manastira Hilandara 1198 godine, kazao je  protojerej stavrofor Radomir Nikčević:

„Vilidar u bijelom  nasred Gore Svete“ i najbogatijoj našoj crkvenoj riznici, posvećeno je ovo veče na Trgu od ćirilice u gradu Svetog Save pod Orjenom. Hilandar  je bio naše najznačajnije duhovno središte i znamenje  zavjetne svetonemanjićke i svetolazarevićke vrijednosti, rekao je otac Nikčević.

Profesor dr Tomislav  Jovanović istakao je da Trg od ćirilice jedno mjesto  koje nas zove u neka vremena kojih se sjećamo i koje želimo da prizovemo.

-Herceg Novi je grad u čijem manastiru Savina postoji takva riznica rukopisa .U ovom našem vremenu ali preko tih rukopisa i ovakvih večeri , mi smo povezani sa onim što je nekad trajalo. U više crnogorskih manastira brojni su  rukopisi  staroslovenskog jezika  kojim je pisao Sveti Sava za čije ime se vezuje osnivanje manastira Hilandara,  rekao je profesor Jovanović.

Hilandarskom poveljom je začeta srpska književnost, a Sveti Sava je istinski rodonačelnik srpske književnosti , kazao je  Budimir Dubak.

-Najdublja teologija  i hristolika ljubav najsnažnije se iskazuju jezikom poezije od drevnih vremena do danas. To pjesničko hodočašće Hilandaru  traje već 820 godina .

Iguman manastira Savina otac Makarije je besjedio o iskustvu prilikom posjete manastiru Hilandar i Svetoj Gori i preporučio svima koji to mogu da treba “okusiti ta slova koja si pisali i zapisali Sveti Sava i Simeon i njihovi naslednici i osjetiti tu molitvu  koja dobija dimenziju sile. U programu je učestvovao i hor „Svetog Vasilija Ostroškog“ iz Kumbora, a odlomke iz žitija Svetog Save čitala je Dragana Vlaović.

Na Trgu od ćirilice predstavljena je knjiga i prikazana projekcija dokumentarnog filma“ „Dušu nisu ubili“ Mire Lolić Močević.  Projekat   obuhvata stradanja samo civilnih žrtava rata, kazala je autorka: 

-Ovaj projekat i moja knjiga sadrži 59 ličnih priča i prikazuju šta se Srbima u BiH dešavalo u 20 vijeku. Na ovaj način poslali smo poruku da se ne zaboravi ono što se desilo.

O teškom stradanju srpskog naroda u BiH   govorila je profesor dr Draga Mastilović.

-Rijeka Drina je  uvijek imala poseban značaj u svijesti srpskog naroda jer su svi okupatori BiH, Drinu stavljali kao među između dva dijela srpskog naroda.Srpska stradanja u 20. vijeku  teško da imaju presedana..ali  ono što je  na svoj način  frapantno jeste da je u tri navrata   stradanje ponovljeno, kazao je Matilović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close