Култура

ХСФ НИКАДА НЕЋЕ ИЗНЕВЈЕРИТИ

Оно што једни виде као проблем и непрелазну препреку, други виде као шансу и прилику да максимално искажу своју креативност и то су урадили организатори Херцегновског стрип фестивала (ХСФ) који је ове године упркос свему доживио своје 14. издање сачувавши и умјетнички и организациони квалитет који га је сврста у сам врх европских манифестација посвећених деветој умјетности. У периоду од 4. до 9. септембра и ове године Херцег Нови је захваљујући ХСФ-у био домаћин свјетској елити стип стваралаштва, угостивши умјетнике из Словеније, Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине, а за додатну посластицу постарали су се Британци – Амбасадор фестивала Вилијам Симпсон и легендарни Глен Фабри, добитник награде Ајзнер! Треба истаћи и свјетске звијезде Есада Рибића, Мирка Чолака и Милорада Вицановића који нису хтјели одустати од Херцег Новог ни у оваквој години. Стандардни гости Тихомир Тикулин, Крешимир Биук, Штеф Бартолић, Филип Андроник, Изток Ситар, Милан Мишић и Ана Оми већ се могу убројити у домаћине фестивала, док је ХСФ по први пут посјетио и можда и највише радио за публику, сјајни Мидхат Капетановић.
„Удружење љубитеља стрипова „Херцегновски стрип фестивал“ које је имало можда и највише да изгуби изненадном кризом која је захватила цијели свијет, ни једног момента није доводило у питање одржаванаје фестивала. Након неколико вансеријских издања ХСФ-а која су резултирала наградама Каравађо и Златном медаљом Новосадског Сајма Туризма, те репутацијом која је дубоко загазила у европске оквире, и ова је година почела сјајно. Пето издање Херцегновског Стрип Викенда у град је у фебруару довело свјетске звијезде и сјајан програм. Подршка за наставак рада затражена је и обећана са много релевантних адреса у држави, а листа потврђених гостију за септембар била је благо речено невјероватна за наше просторе. И онда се десило оно што нико није очекивао! Потрес за све оне који се баве туризмом, културом и спортом и који урушава досадашњи начин живота – пандемија“, резимирају утиске у ХСФ-у. Подсјећају да су један за другим фестивали отказивани, спортски шампионати прекидани, културни догађаји брисани.
„Са истих оних адреса са којих је обећавана помоћ Херцегновском стрип фестивалу почеле су да стижу препоруке да се одустане, да се одложи, јер је то једноставније и јер је тако лакше. Ове препоруке никада нису наилазиле ни на озбиљно разматрање чланова Удружења ХСФ. Ријеч одустајање не постоји у нашем рјечнику и задатак је био јасан – одржати Фестивал“, наводе ХСФ-овци присјећајући се вишемјесечних припрема, детаљног праћења епидемиолошке ситуације и законске регулативе како сопствене тако и свих земаља из којих је требало да дођу специјални гости, те комуникације са њиховим дипломатским представништвима задуженим за Црну Гору.
„Све је резултирало на крају максимумом који се могао извући из задате ситуације. Уз несебичну помоћ херцегновске привреде и наставак сарадње са свим партнерима организовали смо Фестивал на понос свима“, закључују из ХСФ-а.
Због ситуације, акценат је додатно био стављен на домаће ауторе који су постали и потпуно откровење 14. фестивала. Поред сјајног Луке Цакића и његове самосталне изложбе, те премијерног приказивања оригиналних радова Николе Ћурчина из новог пројекта „Рагорн“ који ће бити издат наредне године, публици су се својим пројектима и предавањима представили и Андрија Вујошевић, Миодраг Спасојевић, Симон Вучковић и Лука Ракојевић. Уз гостовање школе стрипа из Будве, те представљање првог црногорског магазина ауторског стрипа, „Стриповање“ може се рећи да се црногорска сцена представила публици на доминантан начин.
У складу са предвиђеним мјерама сви музички програми ХСФ-а одржали су се у угоститељским објектима. Квалитет извођача је, како је то публика и навикла, био на највећем нивоу. Мустанг, Лагана Среда, СевдахБабy оправдали су свој реноме, док је локална сцена била никад јача и стајала раме уз раме са познатијим колегама.
Све у свему, шта рећи него да су током шест дана креативност, култура, умјетност и добра организација уз свесрдну помоћ хотелијера, угоститеља, транспортних и осталих привредника побиједили пандемију и трасирали пут осталим Фестивалима како је могуће донијети квалитетан програм Херцег Новом и прилагодити се свим условима а нарочито многоструко смањеном буџету. Херцегновски стрип фестивал не само да није изневјерио, него је учинио да град буде свјетски центар стрипа у септембру. Медији који су раније помињали ХСФ, ове године пишу хвалоспјеве, док се у највећим стриповским круговима почело шушкати о нашој малој медитеранској дестинацији која је у години пандемије угостила глобалне звијезде девете умјетности. Шта рећи него, „наставиће се…“

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close