ДруштвоИздвојено

IDEJNO RJEŠENJE AUTOBUSKE STANICE PREDSTAVLJENO ČELNICIMA OPŠTINE – PO SVEMU MODERAN, MEDITERANSKI I FUNKCIONALAN KOMPLEKS

Završeno je idejno rješenje nove autobuske stanice na Šištetu.  Autori iz studija „Grad“ nedavno su ga predstavili i čelnicima hercegnovske Opštine definišući precizno površinu, sadržaje i izgled budućeg kompleksa, suštinski važnog za funkcionisanje komunalnog gradskog sistema.

Prednost lokacije na Šištetu, kako je pokazala ranije urađena studija, je što se nalazi sa zapadne strane grada i gravitira prema graničnim prelazima prema Hrvatskoj i prema kraku buduće zaobilaznice i brze trase magistrale koje započinju u Sutorini. U studiji je navedeno da to ne bi povećalo saobraćajne gužve, jer je učešće autobusa u ukupnom broju vozila kroz grad od jedan do dva odsto. Po svemu će budući objekat odgovarati standardima koje podrazumijeva moderna autobuska stanica, koja će sa pratećim sadržajima obuhvatati skoro 30 hiljada kvadrata. Osim zgrade terminala predviđeni su prateći prizemni aneks poslovno-komercijalnog sadržaja, prilazna ulica sa parkingom, jedan poslovni objekat sa pratećim sadržajima i posebnim parkiralištem, kao i manipulativni prostor za autobuse. Ovaj kompleks imaće ukupno 326 parking mjesta,  99 nadzemnih i 227 podzemnih. 

Izgradnja i uređenje planirani su u tri faze, a za realizaciju prve preduslov je izgradnja pristupne saobraćajne infrastrukture, raskrsnice sa Jadranskom magistralom, ulice i parkinga ispred glavne stanične zgrade. Ova faza obuhvatiće izgradnju zgrade autobuske stanice sa pratećim poslovnim prostorom. Nakon toga biće izgrađeni prateći poslovni i objekti održavanja, kao i zgrada tržnog centra. Svi oni biće povezani u jednu funkcionalnu i ambijentalnu cjelinu. Zgrada Autobuske stanice sa manipulativnim platoom zahvataće površinu od  15.169 metara kvadratnih. U drugoj fazi  planirana je gradnja objekta poslovnog servisnog sadržaja na površini koja zahvata 860 kvadrata, a u trećoj poslovno-trgovačkih objekta gdje je površina zahvata  10.538 m2.

Ovako osmišljeni i povezani elementi buduće urbane cjeline  autobuske stanice čine prepoznatljivu arhitektonsku fizionomiju mediteranskog podneblja. Ovo je dodatno pojačano izborom boja, a uz sve to postignuta je savremenost i originalnost. 

Podsjetićemo, Opština je Budžetom za 2019.  planirala milion eura za učešće u izgradnji  nove autobuske stanice, s ciljem da  u 2020. Herceg Novi dobije dugo čekani reprezentativni objekat koji će biti ne samo pokretač razvoja opštine nego i kvalitetnijeg života  grada, građana ali i gostiju.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close