Спорт

“IDRUSA” NAJBRŽA NA REGATI “TERA DA MARE”

Najbrži učesnik tradicionalne regate Tera da mare XI, bila je jedrilica “Idrusa” sa kormilarom Paolom Montefuskom. Na putu od Barija do Herceg Novog dugom 109 nautičkih milja, učestvovalo je 66 jedrilica, od toga tri iz Crne Gore.

Direktor JK Jugole Grakalić Predrag Vukčević, ističe odlične vremenske uslove.

– Vremenski uslovi na startu su bili idealni. U određenim trenucima bio je prosjek preko 11 milja, ali u drugom dijelu Jadrana uslovi su bili lošiji, pa se brzina smanjila. Bilo je jako zanimljivo. Brodovi su ulazili u luku u nekoliko sekundi razlike i teško je bilo odrediti ko je bio u trenutku brži. Ukupno je stiglo 66 brodova i oko 500 ljudi na graničnom prelazu, koji je bio organizovan na “mulo”.

Najbolje vrijeme ostvarila je jedrilica “Idrusa”, koja je na Škver stigla u 22 sata i 12 minuta, druga kroz cilj je prošla “Buona vista” u 23 sata i 32 minuta dok je treća bila “Camer verde” koja je stigla  11 minuta iza ponoći. Najbolja crnogorska jedrilica je “Bojana” koja je zauzela 46. Mjesto.

Vukčević ističe da većina brodova ove godine odlazi u Tivat, u Porto Montenegro.

– U svakom slučaju mi ovoliki broj brodova ne možemo da primimo. Mi smo samo jedno pristanište i komunalno sidrište. Kad je jugo ovaj vez na Škveru nije bezbjedan.Porto Montenegro nam uvijek izlazi u susret. Kad god nam trebaju vezovi, oni su tu. Saradnja sa njima je na visokom nivou. Oni su institucija koja može doprinijeti razvoju nautike u Crnoj Gori.

Pobjednik regate Paolo Montefusko bio je zadovoljan nakon pobjede. 

– Regata je bila odlična, veliki broj učesnika raduje. Organizacija od Barija do Crne Gore na zadovoljavajućem nivou. Dočekala nas je slaba kiša ali najvažnije je da je sve proteklo u najboljem redu.

Pored JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog organizatori regate su i Sportski univerzitet iz Barija, i Yachting club Porto Montenegro iz Tivta. Sjutra će, biti održan “I Kup Boke Kotorske” koji će se jedriti u akvatorijumu Boke, od Herceg Novog do Porto Montenegra.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close